Szilvásvárad

A természet szerelmesei számára tökéletes hely a kirándulásra a Bükk Nemzeti Parkban elhelyezkedő Szilvásvárad. A régió leglátogatottabb területe a Szalajka – völgy, ahol Magyarországon egyedülálló természeti kincsekkel találkozhatunk.
A kialakított sétálóúton felfelé haladva igazi erdei hangulat keríti hatalmába a város nyüzsgéséből a természetbe vágyókat. A völgyet végig a Szalajka – patak szegélyezi apró kavicsaival és a víz tiszta illatával. Az útról le-letérve néhol egy tisztáson vagy egy farengetegben találjuk magunkat.
Egyre felfelé haladva pillanthatjuk meg a Pisztrángos – tavakat, a Sziklaforrást, majd végül a képeslapokról már jól ismert Fátyol – vízesés tárul elénk csodálatos látványával.
Utunk végére érve a fenti tisztáson pihenhetjük ki magunkat.
Történelmi múltat kutatva érdemes tovább túrázni és az igazi hegyvidéki utakat és lejtőket felfedezve ellátogatni az Istállós – kői barlangba, az „ ősember barlangjába ” . Az itt fellelt legértékesebb lelet, egy hatalmas tűzhely , feltárása után jelenleg a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A barlangba vezető meredek ösvényen érdemes óvatosan közlekedni.
Visszatérve a fennsíkra a fáradt turista a szilvásváradi erdei vasúttal a völgy egész új oldalát fedezheti fel, és nyugodtan állíthatjuk, hogy az erdei vasúttal történő utazást semmi esetre sem szabad kihagyni a szilvásváradi kirándulásból.
A környéken található tanösvény a 36 méter magas Kalapat – kilátóhoz vezet, ahonnan fenséges kilátás nyílik a Bükkre. A kilátó gyakorlatilag egész évben látogatható nyitvatartási időben, ennek csupán az időjárás szélsőségei szabhatnak határt.
Kirándulásunk érdekes színfoltja lehet zárásként a Panoptikum felkeresése, ahol a magyar történelemből láthatunk jeleneteket. A Panoptikum hétvégén rövidebb nyitvatartással várja látogatóit.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Velencei-tavi üdülő- és kirándulóhelyek

A Velencei-tavat forgalmas üdülő-és kirándulóhelyek egész láncolata keretezi. Főként közlekedési okoknak tulajdonítható, hogy a legismertebb, …

Hozzászólás