Kezdőlap / Állatok / Macska / A macska természete

A macska természete

„A kutya falkában él, a macska azonban tipikusan magányos állat”— hallhatjuk sokszor. Vajon tényleg így van?
Igen, ez a macskák egymás közötti viselkedésére igaz. Eszerint tehát a macskaanya kölykein bensőségesen csüng és kölykei is rajta. Ez az idill azonban gyorsan tovaszáll, mihelyst a kicsinyek hegyes fogaik miatt terhessé válnak a macskamamának. A család dühös fújások és pofonok következtében szétszakad. Ezután pedig mindenki saját magát látja el, és a saját útját járja. A családi örömökből csak nagyon ritkán marad meg valami és a kicsinyek, valamint anyjuk csak bizonyos határokon belül értik meg jól egymást. A macskák egymás közt általában nagyon ügyelnek a távolságtartásra. Ezért legtöbbször több felnőtt macska egy szobában való tartása sem nyújt élvezetet az állatoknak. Még a másik nemmel is csak párzás során veszik fel a kapcsolatot, és a két partner közeledése egymás felé mindennek nevezhető, csak harmonikusnak nem.
Az ember, mint a macska társa:
Annak ellenére, hogy magányos állat, a macska és az ember között kimondottan szoros kapcsolat alakulhat ki; de ez hogyan lehetséges? A magatartáskutatók igen meglepő teóriát fejlesztettek ki: a felnőtt macskák egymás közötti viselkedését olyan feszültségek jellemzik, amelyek a birtok megvédésében és a kölcsönös rivalizálásban nyilvánulnak meg.
Az ember azonban különleges helyen áll a macska szemében. A cica szemszögéből nézve – az emberben esetlensége miatt nem lát konkurenciát. Emellett az ember igazán toleráns, és nem vág rögtön vissza, ha az üdvözlés helyett dühös fújás a válasz. Emiatt tehát a macska az embert összes hibájával együtt megtanulja megkedvelni és igazi barátságot köt vele, sőt a szívébe is fogadja. Ezt azonban nem mindenkivel teszi meg és főleg nem előzetes megfontolás nélkül. Saját emberüket igen céltudatosan választják ki. A macska szemszögéből az a jó ember:
Aki nem végez hirtelen vagy ideges mozdulatokat
Aki nincs állandóan a nyomában, hogy felvegye és dédelgesse
Aki gondosan, majdnem hogy hozzávetőlegesen érinti meg
Aki ahelyett, hogy rákényszerítené valamit, inkább meggyőzi róla
Aki halk és óvatos.
A macskák szeretik a megfontoltságot. Azt szeretnék, ha barátaik olyan gyengéden bánnának velük, ahogyan ők járnak puha mancsaikon. Ha macskánkat idegesíti viselkedésünk, azt könnyen észrevehetjük. A cica e módon neveli ember-barátait csendben, tapintatosan. A jutalom pedig az a barátság, amelyet nem lehet megvásárolni. így különleges jelentőséggel bír, ha a macskát barátunknak mondhatjuk. A cica és az ember közötti kapcsolat néha annyira szoros, hogy ez az állat egészsége és jó közérzete szempontjából különösen fontos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás