Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A magas vérnyomás (hipertónia) étrendje

A magas vérnyomás (hipertónia) étrendje

Az étrendi kezelés a beteg tápláltsági állapotához igazodik. Ha a beteg elhízott, testsúlyfeleslegének leadása a keringést tehermentesíti. Ezért a hipertóniás betegek étrendje általában energia és nátriumszegény.
Az ásványi anyagok területén több kísérletet és megfigyelést végeztek a konyhasó használatával kapcsolatban. A kísérleti adatok azt bizonyítják, hogy azoknál a népeknél, akik túl sok sót fogyasztanak, sokkal gyakoribb és súlyosabb a magas vérnyomás.
Újabban a figyelem nemcsak a nátriumra, hanem a nátrium/ kálium, ill. a nátrium/kálium + magnézium arány felé irányul. Jó hatásról számoltak be az étrend nátriumtartalmának csökkentése és a káliumtartalmának emelése után. Ismert tény, hogy esszenciális hipertóniában szenvedők vérsavójában kevés a kálium és magnézium. Mivel pedig az alkalmazott diuretikumoknak kálium és magnéziumürítő hatásuk is van, a nátriumürítő hatáson kívül, a felborult elektrolitviszonyokat diétával kell helyreállítani. Káliumból 3 g, magnéziumból legalább fél g az a mennyiség, amelytől kedvező eredményt várhatunk.
Amíg a beteg nem dekompenzálódott, nem szükséges a folyadékfelvétel korlátozása, de a mértéktelen folyadékfogyasztás is megterheli a keringést.
A puffasztó ételeket és az erős fűszereket kerülni kell. Az étrend tartalmazzon sok gyümölcsöt, nyers salátát és főzeléket.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása nem tanácsos. A teát, kávét régebben szigorúan eltiltották, ma korlátozott mértékben engedélyezik.
A hipertóniabetegség renális szakaszában a fehérjék mennyiségét napi 50-60 g-ra csökkentjük.
Ha a vese koncentrálóképessége jelentősen beszűkül, a folyadékbevitelt nem szabad túl erősen korlátozni, és a sófogyasztást nem szabad napi 5 g alá csökkenteni, mert a fokozott só- és folyadékveszteség következtében a szervezet exszikkálódhat.
A hipertónia, diétájában hetenként gyümölcs- vagy burgonyanapot tartanak. Gyümölcsnapon többféle gyümölcsből összeválogatott gyümölcstálat adunk betegünknek; burgonyanapon sótlan burgonyát, héjában sütve vagy főzve, legfeljebb néhány gramm olajjal leöntve és petrezselyemmel, kaporral ízesítve.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás