Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az érelmeszesedésben szenvedő betegek étrendje

Az érelmeszesedésben szenvedő betegek étrendje

Gyógyításában fontos szerep jut a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távol tartásának, a dohányzás mérséklésének. Az étrendi kezelésben elsősorban a zsírfogyasztás csökkentésére, az energiában szegényebb táplálkozásra kell törekedni, ezért energia- és zsírszegény diétát adunk. Az esszenciális zsírsavak biztosítására a zsiradék egy részét helyes növényi olajokban adni a betegeknek.
A fehérjéknek az érelmeszesedés kóroktanában régebben fontosabb szerepet tulajdonítottak, mint a zsiradékoknak. Ma az a vélemény, hogy az energiamennyiség 15%-át nyugodtan fedezhetjük fehérjékből.
A napi energiamennyiség 9240-10080 kJ (2200-2400 kcal) között lehet. Figyelembe kell venni azt is, hogy az energiaszükséglet a korral fokozatosan csökken. Elhízott érelmeszesedéses betegnél célszerű a napi összenergia mennyiséget 8400 kJ (2000 kcal)-ra csökkenteni.
A napi folyadékfelvételt csak fenyegető keringési elégtelenség eseteiben korlátozzuk. Napi 1,5-2 liter folyadék kisebb porciókra elosztva, valamint kávé, tea, hacsak különleges ellenjavallata nincs, adható.
Fenyegető vagy meglevő keringési elégtelenség esetén a sót megszorítjuk.
A diéta általános szempontjai között igen fontos a gyakori, napi 4-5 -szöri, kis étkezés. A nagyobb étkezési kilengéseket kerülni kell.
Bár a túlzott zsírfogyasztás nem közvetlenül oka az érelmeszesedésnek, mégis sok megfigyelés arra utal, hogy összefüggés van az érelmeszesedés és a túlzott zsírfogyasztás között; elsősorban a szív koszorúereinek megbetegedéseiben. Mivel a vér zsírszintje magasabb az érelmeszesedésben szenvedőknél, az olyan ételeket, amelyek ezt tovább emelik, ki kell hagyni az étrendből. (Belső állati szervek: disznómáj, vese, velő, tojássárgája, csokoládé, vaj, szalonna.) A rizses húst, zsíros felvágottat, szalonnát helyettesítsük sovány húsokkal, zsírszegény felvágottakkal. Naponta csak 5-6 dkg zsír fogyasztása engedhető meg. Minthogy táplálékainkban 2-3 dkg található, így az ételek elkészítésekor használt zsiradék se tegyen ki többet naponta 2-3 dkg-nál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás