Kezdőlap / Terhesség / A második trimeszter

A második trimeszter

A legtöbb kismama esetében ez az időszak, melyben a legenergikusabb lehet, hiszen végre nincs több rosszullét, hányinger, hányás, viszont még a pocak sem akkora, hogy gondot jelentsen cipelni. Természetesen vannak kivételek, hiszen olykor előfordulhat az is, hogy a kellemetlen napok benyúlnak a második trimeszterbe is, és majd csak a baba első érezhető mozgásával szűnik meg az émelygés. Ezt az időszakot – persze amennyiben nem a terhesség komplikációmentes – érdemes mozgással fűszerezni, hiszen szükség lesz a kondícióra a várandósság végéhez, illetve a szüléshez, ezen felül pedig sokkal jobb közérzetet biztosít egy egészséges pulzusszint növekedés a kismama számára, és a súlygyarapodás is a baba és a mama szükségleteinek megfelelően fog alakulni.
A második trimeszter elején, a 15. hétben a baba két érzékszerve kezd el működni: az ízlelőbimbók és a fül is a fejlődés korai szakaszában válik aktívvá. A magzatvízből történő kortyolások során a baba ízeket érez, és bizony ezeket az ízeket nem máshonnan, mint az édesanyja által megevett ételekből nyeri a baba közvetlen közege. A fülének hallócsontocskái alakulóban vannak, érdemes tehát beszélni hozzá, kellemes zenét hallgatni vele, habár azért elsősorban nem a külvilág zajai kötik le, hanem az édesanya szervezetében keletkező folyamatos „hangzavar”. Szilárdulnak továbbá a pici csontjai, és alakulnak a fogkezdemények is. Nagyon fontos tehát kellő mennyiségű kalciumot bevinni a szervezetbe, hiszen ennek hiányában a baba a mamájából fogja nyerni a szükséges építőanyagot.
A 16. terhességi hétben történik az AFP vizsgálat, melynek során bizonyos fejlődési rendellenességeket (pl. nyitott gerinc), illetve a Down-szindróma lehetőségét igyekeznek kizárni. A vizsgálat elavult, a határértékeken kívül eső eredmények nem tekinthetőek bizonyító erejűnek a baba betegségére vonatkozólag. Az arcberendezése egyre inkább emberinek tekinthető, mivel a fülek sem a nyak tájékán találhatóak már, és a szemek is előre néznek nem pedig oldalra. Ekkorra a csontok annyira megerősödtek, hogy az anya bármelyik pillanatban megérezheti az első pici, de mégis erőteljesnek tekinthető mozgásokat. A körmök, a szempilla, a szemöldök is készen van, akárcsak a tejfogacskák az ínyben. Az orvos pedig általában ekkor tudja először nagy bizonyossággal megállapítani a baba nemét. A baba ülőmagassága 10 cm.
A 17. hét a nagy növekedés időszaka, továbbá ekkor indul be a baba zsírszövetének kialakulása, melyre igen nagy szüksége lesz születése után. A magzat reflexei is működnek: láthatóan szopja az ujját, nyel, pislog (a szemhéja még ekkor csukva van), csuklik. A kismama szervezetében ekkorra megnövekszik a keringő vér mennyisége, melynek következménye gyakran előfordulhat orrvérzés. A 18. hétben már 12 cm-es magzatról beszélhetünk, akinek a törzse már eléri a feje méretét. A csontok megkezdik a szilárdulást, kialakul lassan az apró ujjbegyeken az ujjlenyomat. Ekkoriban már igen nagy valószínűséggel érezheti az anyuka a pici mozgását, mely ilyenkor még leginkább egy pici halacska úszkálásához, vagy buborékok felszállásához hasonlít.
A 19. terhességi hét környékén kell elvégezni a második ultrahangvizsgálatot, melyen az orvos alaposan megméri az arányokat és megvizsgálja a szerveket, megnézi a méhlepényt, a magzatvíz mennyiségét. Ekkorra kialakulnak lányok esetében a petefészekben a peték kezdeményei, fiúknál láthatóvá válik a hímvessző. A tejfogkezdemények alatt pedig a maradandó fogak csírái is megjelennek! A baba testét a magzatmáz fedi, mely védi a bőrt a vizes közegben.
A 20. héttel a várandósság a feléhez érkezett. A baba teljes hossza 25 cm, súlya pedig 280-300 gramm.
A 21. hétre nem a magzat drasztikus növekedése jellemző, hanem a szervek fejlődése. Ekkor a pici még igazi légtornász, hiszen bőven van helye szaltózni, pörögni, forogni. Igaz, hogy a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat az anyától, a méhlepényen keresztül kapja, de a magzatvízből nyelt kortyokból már kezdetlegesen ő is képes magának tápanyagot előállítani. A leendő édesanyáknak pedig ideje számolni azzal, hogy a növekvő méh elkezdi kiszorítani a többi szervet a helyéről, különös tekintettel a gyomorra, a belekre, a vesékre vagy a húgyhólyagra. Érdemes a kellemetlen közérzet elkerülése érdekében inkább gyakrabban, de kevesebbet étkezni.
A 22. héten a baba súly már meghaladja a 400 grammot. Érzékszervei egyre kifinomultabbak, így tapintás, simogatás és beszélgetés útján lehet vele „kommunikálni”. A kismama számára lassan elérkezik az az időszak, amikor számolni kell a lábak megdagadásával, habár ez a tünet elsősorban a harmadik trimeszter sajátja. A lábak felpolcolása, az álldogálás kerülése, a kényelmes, nem túl lapos, és nem túl magas sarkú cipő viselése segíthet a tünet mérséklésében.
A 23. héten a fél kilós kis magzat arányaiban egyre inkább hasonlít az újszülötthöz, azonban még – kellő zsírszövet hiányában – bőre igen ráncos. Az édesanya ilyenkor kezdi érezni a méhösszehúzódásokat, melyek a terhesség végéig elkísérik. A has alja megkeményedik, mely 15 mp-től 1 percig tartó állapot. A Braxton Hicks kontrakciók teljesen normálisak, azonban amennyiben az összehúzódások túl gyakorivá, vagy fájdalmassá válnak, mindenképpen szükséges felkeresni az orvost, hiszen a vetélés, korai szülésmegindulás jele is lehet.
A 24. héten végzik a kismamák cukorterheléses vizsgálatát, melynek nem megfelelő eredménye a terhesség végéig szigorú diétát jelent. Ez a hét – az orvostudomány mai állása szerint – vízválasztó, hiszen az ekkor megszületett babáknak még van esélyük az életbemaradásra. Érdemes tudni, hogy a legnagyobb problémát a tüdő éretlensége okozza. Ez a szerv az, mely a legkésőbb „készül el”. A fehérvérsejtek termelése most kezdődik el, melynek a fertőzések kivédésében van óriási szerepe.
A 25. terhességi héten a baba 700 gramm. Az orrnyílások kinyílnak, a tüdő erei kifejlődtek. A gerinc alkotórészei erőteljes fejlődésnek indulnak, a csontok is igen szilárdak már.
A 26. hét óriási lépései a tüdő léghólyagocskáinak fejlődése, illetve az addig lezárt szemek nyiladozni kezdenek! A baba érzékeli már a fényt, a hallás pedig már tökéletesen fejlett. Az anyukák könnyen szembetalálhatják magukat a has növekedése okozta problémával, a bőr kirepedezésével, mely ellen nagyon védekezni nem lehet, ha genetikailag gyengébb kötőszövettel rendelkezünk, viszont érdemes naponta többször átkenni a bőrt – testápolóval, olívaolajjal –, hogy csökkentsük a számukat. A lényeg a masszírozás, mely felfrissíti a bőrt, fokozza a vérkeringést. A baba is élvezni fogja, ha a művelet finom, nem túl durva.
A 27. héttel elérkeztünk a második trimeszter végéhez. Amennyiben a baba most születne meg, 85%-os lenne az esélye az életre, hiszen minden kész, azonban fejletlen, illetve még szükség van a zsírszövet lerakodására a bőr alatt. A pici 1 kg-ot nyom.
A kismama és a baba lassan belelép az utolsó harmadba, mely már sokkal megterhelőbb lehet a szervezet számára, mint az előző hónapok, hiszen a pocak növekedésével a testtartás is megváltozhat, melynek következtében hát- és derékfájás nehezítheti a mindennapokat. Ennek elkerülése érdekében még a második trimeszterben érdemes elkezdeni a testtartásra való odafigyelést, illetve a terhességi kornak megfelelő mozgást. A fittségnek igen nagy jelentősége lehet a szülés szempontjából is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás