Kezdőlap / Terhesség / A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterrel a várandósság elérkezett az utolsó szakaszához. A második, könnyebb szakasz után most ismét nagyobb megpróbáltatások várnak a kismamára, hiszen a has növekedése, a súlygyarapodás, a lábak dagadása fokozott megterhelést jelent a szervezet számára. Az éjszakai pihenés sem kielégítő, hiszen a pocak a kényelmes alvási pozíció megtalálását is erőteljesen gátolja, azonban arra érdemes gondolni, hogy az, aki hónapok óta növekszik bennünk, hamarosan világra jön, és végre láthatjuk, ölelhetjük, hogy elkezdődhessen az egy életen át tartó öröm, bánat, kötelesség, felelősség – mégis a világ legnagyobb boldogságot adó érzés, a szülővé válás.
A 28. héttel kezdődik a harmadik trimeszter. Ekkor a magzat 1100 grammot nyom és 35 cm hosszú. Az egyik legfontosabb dolog, ami a babával történik, hogy fokozatosan vastagszik a bőre alatt a zsírréteg, melynek a test 5-6%-át kell kitennie, mikor világra jön. Ekkor ez az érték még 2-3%. A másik fontos esemény az agy barázdáinak alakulása, fejlődése. A tüdő már képes lenne levegővételre, de természetesen ez még mindig messze van az ideális állapottól.
A 29. héttől kezdve a baba is egyre erősebb jelét adja, hogy a pocakban van valaki: a rúgások, ütések már kifejezetten kellemetlenné is válhatnak. Gyengéd simogatással le lehet nyugtatni a kis focistát vagy boxolót. Ettől az időszaktól gyakoribbá válnak a vizsgálatok is (pl. a 28-32. héten történik a harmadik kötelező ultrahang). Ebben az időszakban vizsgálják a vérben lévő vas szintjét, illetve a vaskötő kapacitást. Amennyiben vashiány lépne föl, szükség van annak pótlására.
A 30. hét sem szól másról, mint a baba növekedéséről és súlygyarapodásáról. Ekkor már 1400 gramm a magzat. Az anyukának egy további nehézséggel kell szembenéznie: a vizelet megtartása egy-egy köhintés vagy nevetés során nem mindig egyszerű (fokozottan igaz ez a többedszer szülő nőkre).
A 31. héttől leginkább az agy fejlődéséé és a tüdő éréséé a főszerep, a növekedés kicsit lelassul. A baba kiválasztása már tökéletesen működik: a magzat naponta fél liternyi vizeletet ürít. A magzatvíz természetesen folyamatosan cserélődik. A pici gyakorolja a légzést is, mely gyakran vezethet csukláshoz, ha éppen nem megfelelő a „levegővétel”. Ideje, hogy a kismama összepakolja a kórházi felszerelését, ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, mert akkor biztosan kimarad valami fontos.
A 32. héten megszülető baba már nagyon jó esélyekkel indul, hiszen a tüdő ekkorra érik meg kellőképpen. A súly 1800 gramm körül van, mivel az utóbbi időben nagyon sok zsírszövet rakódott rá. Ettől az időszaktól kezdve a pici aktivitása lecsökken, mivel mind kevesebb hely jut neki az intenzív mozgásra. Az anya a mellekből kolosztrum (előtej) szivárgását tapasztalhatja, de ez nem törvényszerű, és nem szabad következtetéseket sem levonni belőle a majdani tejtermelésre vonatkozóan.
A 33. héttől már nem növekszik tovább a magzatvíz mennyisége, viszont a magzat igen, így a mozgásai egyre erőteljesebbnek tűnnek. A több milliárdnyi idegsejt miatt a baba képes a méhen belüli tájékozódásra. Akárcsak az ujjszülött, a magzat is a nap nagy részét átalussza. Felfedezhető a REM-fázis, mely igazolja, hogy a baba álmodik is.
A 34. héten már olyan fejlett a baba, hogy megszületése esetén nem szorulna hosszabb orvosi kezelésre. Ekkorra már kifejlődött annyira az immunrendszere, hogy saját maga is szembeszállhatna a fertőzések ellen. A bőrét borító magzatmáz egyre vastagabb, míg a lanugo eltűnik. A súlya 2200-2300 gramm. A baba valószínűsíthetően már felvette azt a pozíciót, amiben a végéig marad. Farfekvéses esetekben manapság nem bízzák a véletlenre a dolgot, és császárral segítik világra a gyermeket.
A 35. héten a méh már lentebb ereszkedett, könnyítve ezzel a gyomron, cserébe viszont a – eddig sem ritka – vizeletürítések száma lesz egyre gyakoribb. A baba meghaladhatja a 2500 grammot, de a súlynövekedése csak most kezdődik meg igazán, folyamatosan rakodik rá a megszületése után oly fontos zsírréteg. Fontos a magzat mozgásainak figyelése. Amennyiben a megszokottnál nyugodtabb, kevesebb a mozgás, vagy nem érezhető, feltétlenül értesíteni kell a kezelőorvost.
A 36. héten történik a negyedik kötelező ultrahangvizsgálat, illetve még egy utolsó vérvételnek is szerét kell ejteni. Egyre gyakrabban van szükség orvossal, védőnővel való találkozásra. Az orvos megvizsgálja a méhlepény érettségét. A baba táplálásáért felelős szerv állapota jelzi, hogy a szülés várhatóan mikor indul majd be. Ettől a héttől kezdődnek az NST-vizsgálatok, melynek során a baba szívhangját és a méhösszehúzódásokat vizsgálják.
A 37. héttől a magzat orvosilag érettnek számít, ami azt jelenti, hogy már nem tekinthető koraszülöttnek, ha ekkor jön a világra. Tehát készen áll élete egyik első nagy eseményére, a megszületésre!
A 38. héten a baba még tovább gyarapodik. A magzatmáz eltűnik a bőrfelületéről. A kismama számíthat rá, hogy barnás folyás távozik a hüvelyen keresztül. Ekkor nem szabad megijedni, ez a nyákdugó, mely eddig a fertőzésektől védte meg a babát. A távozás jelentősége egyénenként változhat: akár a szülés megindulását is jelezheti, de megtörténhet hetekkel a nagy esemény előtt, viszont vannak olyanok, akik nem veszik észre a nyákdugó távozását.
A végső fázisban a 39-40. héten már ténylegesen bármikor megtörténhet az élet egyik legszebb élménye, maga a szülés. Az újdonsült édesanya a nehézségek után pillanatok alatt elfelejti a fájdalmat, ha karjaiban tarthatja gyermekét. Persze nem ritkán az is előfordul, hogy a 40 hét letelte után a baba még jól érzi magát bent, és marad 1-2 hetet. Ezt az ujjszülött hosszú körmei és kiázott bőre jelzi.
Legyenek bármilyen nehezek is az első időszak rosszullétei, a későbbi derék-, hátfájás, lábdagadás, álmatlan éjszakák, majd a szülés, pár hónap múlva – ha a kicsi túl van az esetleges hasfájós korszakon, és az éjszakákat is jobban átalussza – azt mondjuk, semmiért sem hagytuk volna ki, és minden nehézségével együtt úgy volt tökéletes, ahogy volt, mert az a gőgicsélő kis csoda mindenért kárpótol.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás