Kezdőlap / Terhesség / Méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhesség

Sokan tervezik a terhességet és a gyermek áldást. Mikor végre sikerül mindenki aggódik, hogy minden rendben van-e? A terhességi tünetek ugyan olyanok, mint a rendes terhességnél. Így az elején nem gyanakodhatunk, hogy baj lehet.
A terhességi tesztek kimutatják a méhen kívüli terhességet is. A terhesség tünetei pedig intenzívebbek, mint normál esetben. Persze ez első terhességnél nem tűnik fel. Ha barnás vagy véres folyás is társul a terhességi tünetek mellé gyanakodhatunk, hogy méhen kívüli megtermékenyülés és beágyazódás történt. Ami azonnali orvosi ellátást igényel. Ha nem kezelik halált is okozhat.
Az orvosnál hüvelyi és ultrahangos vizsgálat történik, ahol megállapítják, hogy ténylegesen méhen kívüli terhesség történt.
A méhen kívüli terhesség kialakulásában több dolog is közre játszhat. Ilyen, ha valaki túl fiatalon esik teherbe és a nemi szervei még nem elég fejletek. Ha belső fogamzásgátló szerkezetet használ, ami gátolja a petesejt méhbe való megtapadást. Ha ciszta vagy belső elváltozás található a méh falán vagy műtötték egyéb nőgyógyászati okból.
A méhen kívüli terhesség úgy jön létre, hogy a petesejt még a petevezetékben megtermékenyül, és nem jut le időben, a méhben ahol megtapadhatna és a magzat kifejlődhetne. A megtapadás, beágyazódás még a petevezeték falán megtörténik és növekedni kezd. A petevezeték nem alkalmas egy élet fejlődésére így hasüregi vérzés indul be. Műtéti úton távolítják el a megtermékenyült és beágyazódott petét. Vannak olyan méhen kívüli terhességek amik még kicsi korban elhalnak és felszívódnak anélkül, hogy a nő észre venné.
A méhen kívüli terhesség után is lehet újra teherbe esni, de azzal számolni kell, hogy nagyobb eséllyel fordulhat elő ismét méhen kívüli megtapadás.
Előfordulhat, hogy a méhen kívüli terhesség megszakításakor a petevezetéket el kell távolítani ezt követően csak művi úton eshetünk ismét teherbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás