Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A megalit-vallás Kr. e. 4 000 – 2 000

A megalit-vallás Kr. e. 4 000 – 2 000

Az ötödik emberfaj nagy vallásai közül a megalit-vallás jelentős változást hozott az emberiség életében.
Az új kőkorszakban az egész világon elterjedt a megalit-vallás. Ennek az őstörténeti vallásnak a legfontosabb jellemzője a halottak tisztelete és a továbbélésükbe vetett hit. Hitték, hogy szeretteik lelke tovább él és egyszer majd újjá születik egy másik testben. Bizonyítékai, a megalit-sírok, amelyeket dolmenek vagy földbe ásott járatok formájában építettek. A kelta „dolmen” szó jelentése: kőasztal. Négy vagy hat, függőlegesen felállított tartókőből és egy vagy két vízszintesen ráluk fektetett fedőkőből épült, végül földet hordtak köré, és így alakították ki a domb formájú kőkamra-sírt.
A megalit-vallás (görög eredetű szó, jelentése: nagy kövek) másik jellemző emlékei a menhirek: függőlegesen felállított, húsz métert is elérő magasságú kőoszlopok, amelyek az ember kozmikus eredetére utalnak. A kőoszlopokból alkotott körök gyakran hatalmas kiterjedésűek, és nemritkán kapcsolatban ,állnak fontos megalit-sírokkal, de szertartás- és gyülekezőhelyül is szolgálnak. A megalit-vallás az őstörténeti vallások közé tartozik, és írországon keresztül elterjedt egész Európában, a Földközi-tenger szigetein, Észak-Afrikában, Elő-Ázsiában, Kínában, Japánban, egészen Dél-Amerikáig és a Húsvét-szigetekig.
A legnagyobb és legismertebb, kőoszlopokból álló kör Salisbury mellett, Stonehenge-ben található. Ez a kultuszhely arra mutat, hogy már akkoriban is ismerték az ég kultuszát, és pontos ismeretekkel rendelkeztek a Nap és a Hold járásáról.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás