Kezdőlap / Terhesség / A méhen kívüli terhesség és tünetei

A méhen kívüli terhesség és tünetei

A terhesség kimutatására ma már számtalan úgynevezett terhességi teszt létezik, melyeket megvásárolhatunk a patikákban. Ezek az eszközök ma már a fogantatás után pár nappal kimutathatják, hogy sikerrel jártunk- e, de biztos eredményt csak az ultrahangos vizsgálattal érhetünk el. A terhesség során kialakulhat annak veszélyesebb változata, a méhen kívüli terhesség. Kutatók szerint ez szerencsére ritkábban fordul elő, mint a méhen belüli terhesség. Számtalan veszély leselkedik egy kismamára, ha a felmerülő tüneteket nem ismeri fel időben, és azokkal nem fordul orvoshoz. Amennyiben bebizonyosodik a méhen kívüli terhesség, azonnal forduljunk orvoshoz. Méhen kívüli terhességet az orvos megszüntetheti gyógyszeres kezeléssel, vagy akár súlyosabb esetben műtéttel is.
Normális esetben a megtermékenyült petesejtet egy védőburok veszi körbe, amellyel együtt eljut a méhbe. A megérkezés után a védőburok felszívódik, a petesejt pedig beágyazódik a további fejlődés helyére. A méhen kívüli terhesség kialakulásához az vezethet, hogy a megtermékenyült petesejt nem jut el a méhbe, hanem még azelőtt valahol megtapad és beágyazódik. Ez megtörténhet például a petevezetékben. A magzatot védő burok itt is ugyanúgy felszívódik, mintha az anyaméhben lenne.
A méhen kívüli terhesség nagyon nehezen ismerhető fel, tünetei szinte megegyeznek a méhen belüli terhesség tüneteivel. Eltérés talán csak abban mutatkozik, hogy a méhen kívüli terhesség tünetei általában nagyobb fájdalommal járnak. Kimutatására az orvostudomány már igen fejlett eszközökkel rendelkezik, mint például az ultrahangos vizsgálat.

A méhen kívüli terhesség kialakulásáért felelőssé tehetők a következő tényezők:

  • a méhen belül alkalmazott fogamzásgátló módszerek, mint például a spirál,
  • a nővé fejlődés során a női nemi szervek esetleges fejlettségi visszamaradása,
  • korábbi gyermekvállalás során kialakult méhen kívüli terhesség.

Jellemző tünetei lehetnek általában a méhen kívüli terhességnek, melyek a következők:

  • általában a reggeli órákban előforduló émelygés,
  • hányinger gyakori előfordulása,
  • mellfeszülés érzete alakul ki,
  • szúrós fájdalom a has alsó részén,
  • végbéltáji9 fájdalom gyakorisága,
  • barnás színű vérzés.

 

Amennyiben a méhbe be nem jutott petesejt nem hal el a megakadás helyén, azonnali orvosi beavatkozás nélkül súlyos hasi vérzés léphet fel, mely akár végzetes is lehet a várandós kismama számára.
Amennyiben a méhen kívüli terhesség során a petevezeték megsérül, azt műtéti úton általában eltávolítják, ezért a további gyermekvállalás természetes úton már nem valósítható meg. Erre adnak lehetőséget a mesterséges megtermékenyítések, különféle lombikbébi programok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply