Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / Jóga és a gerincjóga

Jóga és a gerincjóga

Egyes kutatók szerint a jóga Indiából ered. Ezen fajta művészet célja a test-lélek-szellem egyesítése, egyensúlyba állítása, melyet a testmozgás és meditáció együttes alkalmazásával hozhatunk létre. A jóga mindennapos alkalmazása jó hatással lehet az emberek szervezetére, közérzetére és egészségére egyaránt. Jógázás alkalmával törekedni kell arra, hogy csak magunkkal foglalkozzunk, a külvilág problémáit próbáljuk erre az időtartamra elfelejteni, félretenni.
A jóga tanítására számtalan szervezet, iskola alakult, melyekkel megtalálhatjuk a számunkra kedvezőt. Számtalan változata lehet ennek a test- lélek egyensúlyba állításával foglalkozó tudománynak.
Léteznek különféle hindu-, buddhista, keresztény jógatípusok is.
A jóga célja a feszült izmok lazává tétele, a helyes légzés kialakítása továbbá a stresszoldás. A végső állapot elérésének ideje minden ember számára más és más.
A jógagyakorlatokat mindig a legkönnyebb feladatokkal érdemes elkezdeni, és folyamatosan kell haladni a nehezebbek felé. Választásom azért esett a gerincjógára, mert napjainkban emberek milliói kénytelenek ülőmunkát végezni a számítógépek előtt, amely rendkívül rossz testtartást eredményezhet, így számtalan gerincproblémás ember küzd ezen problémával.
Mivel a gerinc az ember minden mozgásához szükséges, feltétlenül fontos, hogy ezen testrészünkre nagyon sok időt szenteljünk. A gerincjóga célja a helyes testtartás kialakítása, a stresszes élettől való megszabadulás. Tudósok számtalan kísérletben kimutatták, hogy a stressz okozója lehet rengeteg betegség kialakulásának.
A gerincjógával végzett gyakorlatok kizárólag az elgyengült, helytelenül használt izmokra, ízületekre vannak jó hatással, ezáltal növeli a helyes testtartás alkalmazását. Ilyen órákon a résztvevők különféle talajgyakorlatokat végeznek, majd a végén meditációval, relaxációval zárják a foglalkozást.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy gerincjógát csak olyan ember oktathat, aki rendelkezik megfelelő szaktanfolyam elvégzését igazoló papírokkal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply