Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség előjelei

A cukorbetegség előjelei

A cukorbetegségnek számtalan előjele megmutatkozhat akár a bőrön is, mivel az kapcsolatot teremt a külvilág és a belső szervek között. Az emberek sokszor szokták mondani, mikor mérgesek, hogy „Felment a cukrom”. Tudományos kísérletekben kimutatták kutatók, hogy a cukorbetegség kialakulásához nagyban hozzájárul a stresszes életvitel. A cukorbetegség tünetei nem minden embernél jelentkeznek ugyanabban a formában. A gyógyszertárakban már kapható olyan teszt, mellyel otthonunkban is elvégezhetjük a vércukorszintünket. A tünetek észlelése esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy a későbbi szövődmények kialakulását megelőzzük.

Előjelek lehetnek a következők:

  • Igen erős szomjúságérzet alakul ki, melynek hatására megnő a szokásos folyadékbevitel mennyisége.
  • Megnövekedett étvágy, ám még ennek ellenére is testsúlycsökkenés következik be.
  • A kevés mozgás ellenére is sűrűn fellépő fáradékonyság.
  • Az átlagosnál több vizelet ürítése.
  • A bőr igen erős kiszáradása, mely attól következik be, hogy a megnövekedett cukortartalom miatt megnő a vizeletürítés, mellyel együtt a felgyülemlett cukor is távozik a szervezetből. A kiszáradással szorosan összefügg a viszketés, valamint az izzadás elmaradása.
  • Különböző fertőzések kialakulására alkalmas hajlam, mely a testben felhalmozódott cukor miatt alakul ki. Tudományosan bizonyított tény, hogy a cukros területek a gombák, és egyéb baktériumok kiváló szaporodásra alkalmas helyei. Ezek okozhatják a szőrtüszőgyulladásokat, valamint a test különböző helyein elhelyezkedő verejtékmirigyek gyulladását is. Seb keletkezése esetén annak gyógyulási ideje igen hosszúvá válik.
  • Számos cukorbetegnél a szem belső csücskénél sárgás színű elváltozás jelenik meg. Egyes esetekben előfordulhat a sípcsont környékén vöröses foltok kialakulása. A gyermekeknél, fiataloknál megfigyelhető az arcon kialakuló vörös színű foltok megjelenése. Idősebb korosztályú betegeknél kialakulhat a lábujjak elhalása, mely végső esetben amputáláshoz is vezethet.
  • Egyes esetekben a kutatók megállapították, hogy felléphet bizsergő érzés a kézben, vagy lábban.
  • Ritka esetben megfigyelhetők a bőr különböző területein kiütések, de megfigyeltek már olyan betegeket is, akiknél megnagyobbodott a szemhéjuk, vagy akár a szájuk is.
  • Esetlegesen felléphet a látás erőteljes megromlása, súlyosabb esetben akár vakság is bekövetkezhet.

 

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply