Kezdőlap / Cukorbetegség / Étrendi tanácsok terhességi cukorbetegségben

Étrendi tanácsok terhességi cukorbetegségben

A cukorbetegség kezelésének alapja, a megfelelő étrend és mozgás, és ha szükséges, a tablettás vagy inzulinkezelés, amely nem helyettesíti, csak kiegészíti az étrendi kezelést. Az étkezés, ami eddig oly egyszerűnek tűnt megváltozik. Rendszeresen kell étkezni, az étkezések mennyiségét, és időpontját meghatározzák. erre azért van szükség, hogy a megváltozott élettani állapothoz igazodva, a továbbiakban is biztosítható legyen a teljes egészséget megközelítő állapot.

A sejtek többsége (szív, máj, stb) csak inzulin jelenlétében tudja fogadni a cukrot, ami a normális működéshez szükséges. A hasnyálmirigy fokozatosan termel az inzulinból, egyfelől az alapszintet biztosító mennyiséget, másfelől az étkezéshez szükséges gyors inzulin kiáramlást biztosítja. Cukorbetegségben a vércukorszint megemelkedésének az az oka, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken ( a sejtek hiányosan reagálnak az inzulin vércukor csökkentő hatására), vagy megszűnik. A cukorbetegek egy részénél a kezeléshez nincs szükség inzulin adására, ilyenkor van inzulin termelés, csak “lustábban” termelődik,hatása ” gyengébb” másik részénél viszont az inzulin adása szükséges. Ez utóbbi esetben már nincs saját inzulin termelés , ezért az mesterségesen kell pótolni az egészséges állapot fenntartásához.

Mik azok a tápanyagok?

A táplálékok tápanyagai szolgáltatják a szervezet számára a szükséges építőanyagokat, szabályozzák, és fenntartják az anyagcsere folyamatokat, / fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok/. Energiát a zsírok, szénhidrátok, és fehérjék szolgáltatnak. Az anyagcsere folyamatok szabályozásában a vitaminoknak, ásványi anyagoknak fontos szerepük van. A táplálékot a szervezetben az emésztés folyamata során hasznosítja, felszívódás után a vérbe jut. Cukorbetegség esetén meghatározásra kerül- a beteg igényeihez igazodóan- hogy mennyi legyen az energia és szénhidrát napi mennyisége, ennek figyelembe vételével a dietetikus segíti az étrend összeállítását, és a különböző étkezési technológiákat tanítja meg.

Az étrend összetétele:

Fehérje- Az étrend összeállításánál célszerű a napi szükséglet felét (30-40 gr) célszerű teljes értékű fehérjéből pl,: sovány sajt, tej, hús, felvágott, stb biztosítani. Ez a mennyiség biztosítható 2 dl tej, vagy kefír, 6-7 dkg sovány hús, 2-3 dkg felvágott vagy sajt fogyasztásával. Nem célszerű a régi elveket követve a ” húst hússal ” fogyasztani. Testsúlyfelesleg esetén a többlet fehérje plusz energiát is jelent a szervezet számára.

Zsírok- A tápanyagok közül a zsírnak a legnagyobb az energia értéke, ezért kell figyelni a mennyiségre. A közhasználatban a zsír egyenlő a sertészsírral , holott valójában a “lipidek ” összefoglaló neve. Mivel jelentős mennyiséget fogyasztunk az állati eredetű fehérjeforrások ” rejtett zsírjából ” ( Pl. felvágottak, trapista sajt, stb esetén ) ezért ételkészítésre az olajat ajánljuk, és elsősorban pároláshoz. a hidegen préselt olajat / extra szűz oliva/ inkább hevítés nélkül salátaöntetekhez ajánljuk.

Szénhidrátok – Az étrend szénhidrát gazdag. persze nem elsősorban a magyar forgalomba lévő kenyér , tészta, burgonya bőségét jelenti, hanem inkább a rostos gabonatermékeket, zöldségeket, főzeléket és gyümölcsöt, az energia 50-55 %-ban.

Ajánlott szénhidrátok : Finomított cukor, szőlőcukor, méz, ezeket tartalmazó ételek italok KERÜLENDŐK!!!!

Egyszerű cukrokat tartalmazó gyümölcsök, tejtermékek KORLÁTOZOTT MENNYISÉGBEN FOGYASZTHATÓK

A keményítőt tartalmazó ételek kenyér , tészta, rizs, burgonya MÉRT MENNYISÉGBEN FOGYASZTHATÓK

SZABADON FOGYASZTHATÓK NAGY ADAGBAN- ez általában 20-30 dkg-ot jelent a az alacsony szénhidrát tartalmú , főleg rostokat tartalmazó zöldségeket, főzelékeket, salátákat.

A rostokat a az emberi szervezet nem tudja lebontani, ezért sokszor nem is sorolják a tápanyagok közé, mégis különös figyelmet igényelnek. A rostok jelentős ballasztanyagokat jelentenek a szervezet számára, telítettség érzetet keltenek, melynek a jóllakottság érzésében van szerepe.Kedvezően befolyásolják a koleszterin szintet, javítják a szénhidrát toleranciát. Csökkentik az elhízás az érbetegségek és vastagbélrák kockázatát. Régebben úgy gondolták, hogy az egyszerű szénhidrátok (répacukor, tejcukor, gyümölcscukor, ) jobban megemelik a vércukor szintet mint a keményítők. Az édes íz pótlására a mesterséges édesítőszereket lehet használni ( szacharin, polisette, plysweet, stb. A szorbit és fruktóz is használható édesítésre, de szénhidrát tartalmuk a napi mennyiségbe beleszámítandók energiatartalmuk miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott. A dietetikus édesipari készítmények energia és szénhidrát tartalma általában magas, ezért ezek is csak az egészségeseknek javasolt módon, hetente legfeljebb egy-két alkalommal fogyaszthatók a napi szénhidrát mennyiségbe beszámítva. Vannak élethelyzetek, pl iskolába, munkahelyen, étterembe amikor bizonyára nincs lehetőség arra, hogy az ételeket mérje azért, hogy pontosan kiszámolhassa a fogyasztani kívánt étel szénhidráttartalmát. otthonába azonban rendszeresen mérje le az ételek szénhidrát súlyát- lehetőleg grammnyi pontosságú mérlegen- számolja ki szénhidrát tartalmát, ez ugyanis segíti a helyes számérték kialakítását. A sok gyakorlás következtében így később már ránézésre meg tudja állapítani egy élelmiszer, egy étel súlyát, meg tudja mondani szánhidrát tartalmát. Étrendjének szénhidrát tartalma bizonyos határok között módosítható, pl. : tervezett testmozgás esetén+ 10 g szénhidrát elfogyasztható, vagy ha az érkezés bőséges rost- tartalommal rendelkezik, ( pl. sok zöldség, teljes kiőrlésű rozsos, korpás kenyér, zsemle, kifli) + 5 g szénhidrátbevitel lehetséges. A szervezet az élelmiszerek vércukor emelő hatása érzékenyebb Pl. tej esetében, ezért ezt reggelire NE, de anap további részében beszámítva fogyaszthatjuk egy étkezésre 2-3 dl mennyiségben. Napi fél liter tej az összességében megengedett mennyiség. Gyümölcsök közül három TILTOTT! – szőlő, szilva, aszalt gyümölcsök. Az összes többi a tápanyagszükséglet szerint a napi szénhidrát mennyiség alapján beszámítható a napi étkezésbe! Folyékony édesítőszer használható, gyümölcsleves, pudingok, saláták édesítésére.

A diabetikus termékek szénhidrátot tartalmaznak, ezért bármikor bármennyit nem lehet enni belőlük..

A csomagoláson feltüntetett szénhidrátmennyiséget vegye figyelembe! Az étel lehet finom, és ízletes, csak a mennyiségre és az időpontokra ügyeljen, és ne tartalmazzon cukrot!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség előjelei

A cukorbetegségnek számtalan előjele megmutatkozhat akár a bőrön is, mivel az kapcsolatot teremt a külvilág és a belső szervek között. Az emberek sokszor szokták mondani, mikor mérgesek, hogy „Felment a cukrom”. Tudományos kísérletekben kimutatták kutatók, hogy a cukorbetegség kialakulásához nagyban hozzájárul a stresszes életvitel. A cukorbetegség tünetei nem minden embernél jelentkeznek ugyanabban a formában. A [...]

Leave a Reply