Kezdőlap / Nemibetegségek / Az 5 leggyakoribb nemi betegség tünetei, kezelése

Az 5 leggyakoribb nemi betegség tünetei, kezelése

Életünk egyik legnagyobb örömet szerző tevékenysége a szex. Azonban ez elővigyázatosság nélkül megpecsételheti életünket. A mai orvostudomány több mint 20 féle nemi betegséget tart számon. Felmérések kimutatják, hogy a 14-18 éves lányok vizsgálata során 25 %-uknál mutattak ki legalább egy nemi betegséget a sok közül.

A legelterjedtebb nemi betegségek szexuális úton terjednek gombák, vírusok, baktériumok és élősködők segítségével. Ezek a gonorrhoea, chlamydia, trichomonas, herpesz és HPV. A legtöbb betegség közösülés útján terjed, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. Vannak, azonban olyan betegségek is, amik oráis kapcsolat útján terjednek, vagy csókolózás során is elkaphatóak. Indirekt fertőzés útján is terjedhetnek, pl. közös törölköző segítségével.

A leggyakrabban előforduló betegségek:

1. Gonorrhoea:
Ezt a betegséget a neisseria gonorrhoeae baktérium okozza. Tripper illetve kankó néven vált közismertté. A fertőzés terjedhet szexuális úton, illetve anyáról gyermekére a méhlepényen keresztül. Nőknél méhnyálkahártya gyulladáshoz, petevezeték gyulladáshoz vezet. Azonnal szakorvoshoz kell fordulni vele. Férfiak esetében több hétig is tünetmentesen van jelen a szervezetben, majd húgycsőgyulladást okoz. Vizeletürítés során égő, szúró fájdalmat érez a beteg. Többnyire gennyes és nagymennyiségű vizelet távozik. Fájdalmassá válik számára az erekció, a szexuális életet is ellehetetlenedik. Ez a betegség igen könnyen kezelhető, nem szabad elhanyagolni, orvoshoz kell fordulni, ha észleljük.

2. Chlamydia:
Igen elterjedt betegség. Tünetmentesen jelentkezik, ezért nevezik „csendes járványnak” is. A fertőzés átadható szexuális úton, és orális úton is. Ez a baktérium a húgycsőben fertőzést okoz, mely viszketéssel és vizeléskor égő érzéssel jár. Tünetei között lehet még az alhasi fájdalom, igen fájdalmas közösülés. Ez a betegség jól gyógyítható antibiotikummal. Ha nem figyelnek oda rá és elhanyagolják terméketlenséghez vagy meddőséghez, vezethet. Érdemes végeztetni Chlamydia-szűrést. A férfiaknál szintén váladékos vizelés formájában jelentkezik, de ez viszkózusabb és világosabb, mint a tripperé. Ez is sterilitáshoz vezethet, ha nem kezelik.

3. Trichonomas:
Szexuális úton terjedő fertőzés. Antibiotikummal könnyen kezelhető. Fertőzött partnerrel történő, védekezés nélküli hüvelyi közösülés során kapható el. Hüvelyi fertőzésnél a tünetek sárgás, tört fehér váladék formájában jelentkeznek. Ez általában híg, habos vagy pezsgő és büdös melyet égő viszketés, bőrpír és fájdalom kísér. Hüvelyi behatolás után rendellenes hüvelyi vérzés is felléphet. A húgycső, pénisz fertőzése során bőrpír, irritáció léphet fel a húgycső nyílásán. Ritkán veszélyes, de kellemetlen lehet. Érdemes tesztet készíttetni. Óvszer használata csökkenti a betegség terjedésének a kockázatát.

4. Herpesz:
Gyakori nemi úton terjedő betegség, mely a nőknél és férfiaknál is megjelenhet. Tünetei enyhe viszketés, kis vörös dudorok, hólyagok, vagy nyílt sebek majd fekély formájában jelenik meg az adott nemi szerven. Szexuális érintkezés útján terjed. Nincs gyógymód rá, csak megelőzhető, általában visszatérő betegség. Különböző tényezők válthatják ki, pl.: feszültség, menstruáció, immunrendszer elnyomása szteroidok, gyógyszerek által, betegség. Ha észleli a betegséget keresse fel orvosát.

5. HPV:
Humán papilloma vírusoknak nevezik. Több mint 100 fajta, papilomma vírus létezik, mely megfertőzi az embereket. Ezek közül több mint 40 fajta okoz nemi szervi megbetegedést. A férfiaknál és nőknél egyaránt genitális szemölcsök formájában jelentkezik. Ez is hónapokig tünetmentesen van jelen a szervezetben. A nőknél összefüggésbe hozható vele a méhnyakrák kialakulása a férfiaknál pedig a pénisz rák. Viszkető érzés formájában jelentkezik, közösülés során fájdalom léphet fel, illetve a legtipikusabb a szemölcs megjelenése. Az immunrendszer erősítésével lehet tőle megszabadulni, a szemölcsöt pedig sebészeti úton távolítják el. Az orvostól lehet kérni HPV-szűrést, azonban lehet kérni oltást is a betegség ellen.

A tanulságot levonva, ezek a betegségek megelőzhetők, ha oda figyelünk magunkra, partnerünkre, és szexuális elővigyázatosságainkra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply