Kezdőlap / Cukorbetegség / A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek akár évek, évtizedek alatt, az egyén tudta nélkül következnek be. Sok ember napjainkban nem is tudja, hogy cukorbeteg, így ez a legveszélyesebb típus. A cukorbetegség ezen fajtája általában felnőttkorban alakul ki azoknál az egyéneknél, akik hajlamosak rá, továbbá azoknál, akik egészségtelen életmódot folytatnak. Napjainkban akár már a túlsúlyos gyermekeknél is kialakulhat.
A betegség ezen fajtájában szenvedőknél a szervezet termel inzulint, viszont már nem tudja egyensúlyban tartani a szervezet cukorfelhasználását. Míg az 1- es típusú cukorbetegségre a súlyveszteség, addig a 2- es típusúra az elhízás jellemző.
A már kialakult 2- es típusú cukorbetegséget meggyógyítani már nem lehet, ellenben kalóriaszegény étkezéssel, rendszeres testmozgással, valamint súlycsökkentéssel szinten lehet tartani, meg lehet előzni az esetlegesen tovább romló állapotot, valamint súlyosabb tünetek kialakulását. A tünetek időben történő felismerése után érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni, aki esetlegesen egy étkezési tanácsadóval együttműködve meg tudják előzni az esetleges későbbi súlyosabb szövődmények kialakulását. Rendkívül fontos a további jó eredmény eléréséhez a szigorú diéta, a rendszeres testmozgás.

Tünetei lehetnek: – igen erős késztetés folyadékbevitelre,

  • erős késztetés még több táplálék bevitelére a szervezetbe,
  • a szokásosnál sűrűbb, nagyobb mennyiségű vizeletürítés, amely a felhalmozódott cukor kiürülése miatt következik be.
  • egyes esetekben látáscsökkenés, amely amiatt alakul ki, hogy a túlzott mennyiségben felgyülemlett cukor ürítéséhez szükséges vizet a szem sejtjeitől is elvonja,
  • az egyén ingerültebb viselkedése,
  • sérülés esetén a sebek, gyulladt területek lassú gyógyulása,
  • bizonyos testrészek, így a hónalj, nemi szervek gombásodása, ezáltal erős viszketés alakul ki,
  • esetenként szexuális problémák kialakulása.

Kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a szervezet cukorháztartására rendkívül nagy hatással lehetnek bizonyos típusú gyógyszerek.
A 2- es típusú cukorbetegségben szenvedő nők hajlamosabbak a hüvelyi fertőzéses megbetegedésekre.
Hosszú távú tünetei a cukorbetegségnek az érelmeszesedés által bekövetkező tünetek. Általában ez vezethet a szívinfarktushoz, de akár a vese és a látás romlását is okozhatja az érelmeszesedés. Súlyosabb esetben akár vakság is kialakulhat.
Az alsó végtagok ereinek elmeszesedése a vér ellátásának zavarát, idővel pedig a végtagok elhalását okozhatja. A szövetek elhalása általában a lábujjakban kezdődik, majd halad felfelé, amennyiben a beteg nem kap időben szükséges kezeléseket, a végtagok elvesztéséhez, amputálásához vezet.
Dialízisre akkor kerül sor, amikor a veseműködés romlása a végső stádiumba jut el, ekkor már krónikus veseelégtelenség alakul ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség előjelei

A cukorbetegségnek számtalan előjele megmutatkozhat akár a bőrön is, mivel az kapcsolatot teremt a külvilág és a belső szervek között. Az emberek sokszor szokták mondani, mikor mérgesek, hogy „Felment a cukrom”. Tudományos kísérletekben kimutatták kutatók, hogy a cukorbetegség kialakulásához nagyban hozzájárul a stresszes életvitel. A cukorbetegség tünetei nem minden embernél jelentkeznek ugyanabban a formában. A [...]

Leave a Reply