Kezdőlap / Tudomány / A minimumelv és a megmaradási elv

A minimumelv és a megmaradási elv

„A természetben lejátszódó folyamatok mindig a lehető legrövidebb úton mennek végbe – írja Leonardo -, és minden impulzus örök életre törekszik. .. Egyetlen impulzus sem tud azonnal megszűnni; a mozgás során emésztődik fel.” Ezzel Leonardo felismerte a„minimumelvet” és a„megmaradási elvet”.
A hidrosztatikában a közlekedőedények elvét egyidejűleg két különböző fajsúlyú folyadékra is felhasználta, és megállapította, hogy a folyadékoszlopok magassága fordítottan arányos a folyadékok fajsúlyával.
Példának talán ennyi is elég. Foglalkozzunk most inkább néhány olyan alkotásával, elképzelésével, melyeket az alkalmazott fizika, a technika területén hozott létre. Gyakran ezekkel is megelőzte korát.
Leonardo természetesen nem tudta valamennyi zseniális elgondolását megvalósítani, hiszen ehhez sokszor hiányzott a társadalmi igény, nem is szólva a technikai feltételekről. Ezért később, másoknak újra fel kellett fedezniük ezeket a dolgokat.
Az uralkodók, akiknek találmányait felkínálta, gyakran visszariadtak azok újszerűségétől (fantasztikusnak tartva merész elképzeléseit) és a magas építési költségektől, máskor pedig nem vették észre, milyen hasznos lenne számukra, ha megvalósítanák e géniusz ötleteit.
Megemlítjük itt Leonardo néhány elképzelését, például a földmunkagépet (bagger) az általa tervezett csatornaépítésekhez; a földfúrót, amely úgy működött volna, mint a mai dugóhúzó; a lángkemencét a vas olvasztásához (először 1600 után építettek ilyet); a mechanikai meghajtású posztóvágót, a reszelőkészítőt, a tűköszörülő gépeket, a csörlőket és a darukat; az ólomlemezek gyártására szolgáló hengerművet, a húzópadot lapos fémszalagok készítéséhez; a kötélfonó gépet drótkötélhez; láncokat a mai biciklilánc módjára (1832-ben újra felfedezték); a szélirányba forgatható felsőrésszel ellátott szélmalmokat (1550 óta a hollandok érdemének tekintik); a mentőöveket és az úszótömlőket; a mentőkészüléket tűzvész esetére (1802-ben találmányként jutott nyilvánosságra); a búvárharangot, a búváröltözéket, a békaember-felszerelést, a hallócsövet (a XVII. században újra felfedezték); a nagy parabolatükrök csiszolására szolgáló gépet, a hajókereket, a légcsavart, a különböző típusú repülőgépeket; az ejtőernyőt, különféle mérőkészülékeket és hangszereket, amelyeken játszani is kitűnően tudott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás