Kezdőlap / Tudomány / Leonárdo da Vinci találmányai

Leonárdo da Vinci találmányai

Leonardo megépítette egyes repülőmodelljeit, arról azonban nem tudunk, hogy repült-e velük. Siklórepülései biztosan sikeresek voltak.
Említésre méltók Leonardo nagyszerű várostervei, a különböző szinteken vezetett utakkal, föld alatti csatornázással, a nagy városcentrumok közelében lévő kis lakóvárosokkal. Ezekre a gondolatokra akkor jutott, amikor látta a pestis szörnyű pusztítását a sűrűn lakott, rendkívül rossz egészségügyi körülményekkel rendelkező Milánó belvárosában. Sorházakat tervezett vízvezetékkel, fűtéssel, toalettel, szabadon függő, egymást keresztező kettős lépcsővel, amilyeneket csak most tudunk építeni vasbetonból. Széles, kétsávos utcáin a gyalogosok részére kőlábakra támaszkodó felüljárókat tervezett. A török szultán felkérésére megrajzolta és kiszámította a boszporuszi Aranyszarv öböl fölötti híd tervét, ez a híd a két part között „önmagára” támaszkodva épült volna fel.
Leonardo hadieszközöket is tervezett, hadihajókat, páncélkocsit ágyúcsövekkel és kézi vezérlésű megfigyelőtoronnyal: különféle lövegekkel és lövedékekkel, ez utóbbiak már a mai gránátok és töltények áramvonalas alakjával rendelkeztek. Az ágyúk között hátultöltősek is voltak, vontatott és gőzzel üzemeltetett lövegek, egy- vagy több csövűek. Robbanó golyókkal töltött bőrzsákot is kieszelt, amely az ellenség vonala felett könyvnyomtató gép
szétnyílt volna. Tervezett hordozható hidakat. A békaemberek feladata lett volna, hogy az ellenséges hajókat víz alatt megfúrják és szétrobbantsák.
Az olasz Leonardo da Vinci azért válhatott a reneszánsz korában felvirágzó tudomány és művészet legzseniálisabb képviselőjévé, mert abban az időben az európai országok között Itália volt a legfejlettebb. Annak a nagy átalakulásnak a kezdetén élt, amikor az egyházi, katolikus dogmatikus világnézetet egy új, szabadabb szellemiség kezdte felváltani, amely végezetül a természettudományok számára is meghozta a felvirágzást. Az egyház természetesen nem adta fel önként diktatúráját: sok, nehéz harcot kellett megvívni addig, amíg e dogmákat az objektív tudományos ismeretek felválthatták.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás