Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A nagy földrajzi felfedezések és hatásuk

A nagy földrajzi felfedezések és hatásuk

Mint tanulmányainkból tudjuk, Nyugat-Európa gazdasága a XV. Századtól kezdve gyors ütemben fejlődött. A központ Flandria volt . A pénzek a későbbiekben is nemesfémből készültek, ezért az európai gazdaság egyre több aranyat és ezüstöt igényelt, viszont ezzel ellentétes folyamat volt, hogy a Kelettel folytatott kereskedelem kiszipolyozta a kontinensről a nemesfémeket. Mindeközben az oszmánterjeszkedés miatt a levantei kereskedelem bizonytalanná, majd drágává vált. A helyzet csak tovább romlott a XV. Század végére, amikor a könnyen kiaknázható rétegeket kitermelték a magyar- és csehországi bányákban, de a szivattyúk hiányoztak, így a termelés visszaesett.
A felfedezéseket nagyban elősegítette, hogy tengeri összeköttetés jött létre a Földközi-tenger és a Baltikum között, az óceánon már csak új, nagy vitorlafelületű hajókkal lehetett szállítani. Mivel nyílt vizeken hajóztak az iránytű fontos szerepet töltött be a helymeghatározások szempontjából. A reneszánsz világa nyitottabbá tette az embereket, az antik műveltség újjászületett, így ismertté váltak Ptolemaiosz elképzelési, aki a Földet gömb alakúnak gondolta, de új térképek is születtek.
Portugál és spanyol felfedezések: A portugálok kihasználták kedvező földrajzi helyzetüket, így felfedező utakat indítottak az arany és különféle fűszerek megszerzése érdekében. 1471-ben átlépték az egyenlítőt, 1487-ben a Jóreménység fokát, majd Vasco de Gama megkerülte Afrikát és kikötött Indiában. A portugálok bővítették ismereteiket, sokrétű műveltségre tettek szert. Az itáliai bankárok is szerepet vállaltak a felfedezések támogatásában. Kolumbusz első hajója 1492. október 12-én kötött ki a Bahama szigeteken, 1504-ig háromszor fordult, sok mindennel tért haza, de abban a hitben halt meg, hogy Indiában járt. Az új földrészre, mint magára Amerigo Vespucci jutott. A Föld megkerülésére Magellán vállalkozott 1519-ben, célja a fűszertermő szigetek és Európa között egy közvetlen útvonal megteremtése volt. Magellán bár útközben életét vesztette, hajója visszatért Spanyolországba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás