Kezdőlap / Állatok / Halak / A Naphal és a Vörösszemű bölcsőszájú hal

A Naphal és a Vörösszemű bölcsőszájú hal

Naphal Lepomis gibbosus
Jegyei: háta magas, teste oldalról erősen lapított, feje nagy. Szájnyílása kicsi, gyengén felső állású. 40-47 pikkely egy hosszanti sorban. Hátúszója hosszú, osztatlan, 10 tüskés és 10-12 lágy sugárral; farok alatti úszója 2-3 tüskés és 8-12 lágy sugárral; mellúszói nagyok (a testhossz kb.1/3-a). Kopoltyútüskéi csontosak. Színezete: háta a sötétbarnától a sötétzöldig; oldala világosabb, zöldes gyöngyházfénnyel és apró, a sárgásbarnától a narancsszínűig változó foltokkal; a kopoltyúfedők bőrnemű függeléke („füle”) egy fekete és egy vörös folttal; torka és hasa narancsszínű. Úszói a zöldestől a sárgásig; a hátúszó hátulsó vége sötét pettyekkel. Testhossza: 15-20 cm, max. 30 cm.
Élőhelye: meleg, dús növényzetű folyók és tavak csendes parti részei Észak-Amerikában. Európába 1877-ben hozták be, még abban az évben eredményesen szaporították a szabadban. Hazánkba 1895ben került, ma sokfelé elterjedt. Még két rokonát hozták be és helyezték ki Európában: a zöld naphalat (L. cyanellus) és a füles sügért (L. auritus).
Életmódja: nyáron 1-2 méteres mélységben tartózkodik, télen a mélyebb részeket keresi fel. Május-augusztusban ívik, ikráit a sekély parti vízben, kis gödörbe rakja. Ezeket és később a kikelt ivadékot a hím őrzi. Tápláléka: gerinctelen állatok, halikra és ivadék.

Vörösszemű bölcsőszájúhal Cichlasoma facetum
Jegyei: háta magas, teste oldalról lapított, viszonylag kis fejjel és meredek tarkóprofillal. Szájnyílása kicsi, végállású, a fej mindkét oldalán csak egy orrnyílást találunk. 26-28 pikkelye van egy hosszanti sorban. Hátúszója hosszú, 15-17 tüskés és 9-11 lágy sugárral; a farok alatti úszó 6-8 tüskés és 7-9 lágy sugárral. Farokúszója kerekded. Színezete.,nagyon változékony, lehet sárgaréz színű vagy barnássárga, zöldes, hamuszínű, sőt fekete. Oldalán rendszerint több, mélyfekete, a hát- és farok alatti úszóra is átnyúló keresztsáv tűnik szembe. Úszóinak színe rendszerint az olajzöldtől a feketéig változik, de alkalmilag színtelen is lehet. Ívás idején a hím aranysárga alapon mélyfekete keresztsávokkal pompázik, írisze vérpiros. Testhossza: 10-15 cm, max. 30 cm. Élőhelye: folyók és tavak nyugodt, dús növényzetű parti részei Dél-Amerikában. 1894 óta mint akváriumi díszhalat szállítják Európába. Újabban Dél-Portugália erre alkalmas vizeibe eredménnyel telepítik is. Életmódja: nagyon jól bírja az alacsony hőmérsékletet. Június-augusztusban ívik. A nászjáték után hím és nőstény sekély parti vízben közösen készítik el a kis gödröt. Az ikrákat (a kelési idő 2-4 nap) és egy ideig a kikelt ivadékot mindkét szülő őrzi és gondozza. Tápláléka: gerinctelen állatok, főként rovarlárvák és apró puhatestűek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás