Kezdőlap / Nemibetegségek / A nemi betegségek terjedése

A nemi betegségek terjedése

A fertőző betegségek közül a leggyakoribbak és legveszélyesebbek a nemi úton terjedő betegségek. Az emberek közel fele élete folyamán valamelyik nemi betegséget megkapja. Minél korábban kezdik a fiatalok a szexuális életet, annál gyakrabban és súlyosabban fertőződhetnek meg.
A fertőződéseket szexuális aktus közben a szoros testi érintkezés során kialakuló apró, gyakran észrevehetetlen sérülésekkel adják át egymásnak a partnerek. A kórokozók a nemi szervek vékony nyálkahártyáján, illetve a velük kapcsolatba kerülő szerveken keresztül jutnak az egyik szervezetből a másikba. A nemi betegség tünetei a nemi szervek mellett a szájon, a végbélnyílás környékén is előfordulhatnak, de megbetegedhet a test bármelyik része (a szifilisz esetében az agy vagy a szív, a hepatitisnél pedig a máj). A vírusgazdánál nem minden esetben jelentkeznek a betegség tünetei. Az egészségesnek látszó személy mindaddig fertőzheti környezetét, ameddig „magától” meg nem gyógyul, vagy amíg meg nem gyógyítják.

A nemi betegségek leggyakoribb tünetei Férfiaknál:
Duzzadt, érzékeny húgycső, melyből váladék szivárog.
A gyakori vizelési ingert égő és/vagy fájdalmas vizelés kíséri.
A herék, mellékherék gyulladásakor a herezacskó bőre forró, piros, tapintásra érzékeny és fájdalmas.
Hólyag, seb, fekély, keletkezhet a bőrön a nemi szervek vagy a végbél környékén. Leggyakrabban a nemi szervi herpesz és a vérbaj okozhatja.

Nőknél:
Kellemetlen szagú, bő, rendellenes színű hüvelyi folyás, amely általában a szeméremtest érzékenységével, viszkető érzéssel jár együtt.
Az együttlét során végig meglévő fájdalom és kellemetlen szag.
A természetes hüvelyváladék színtelen, vagy tejszerűen fehéres-sárgás színe, enyhén savanykás szaga, gyulladás jelei a nemi szerven.
Gyakori a vizelési inger, amit égő és/vagy fájdalmas vizelés kísér.
Hólyag, seb, fekély a hüvely vagy a végbél környékén. Leggyakrabban a nemi szervi herpesz és a vérbaj okozhatja.
A kezeletlen nemi betegségek nőknél később meddőséget, méhen kívüli terhességet okozhatnak, de ártalmasak lehetnek a magzatra vagy újszülöttre is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply