Ami tabu

Sajnos még mindig tabuként kezeljük ezt a kérdést. Egy amerikai felmérés szerint a fiatal, 14 és 19 év közötti lányok 24%-ánál előfordul. Természetesen nálunk ez a szám kevesebb. Elsősorban a megelőzésre kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt. Ha nemi betegségről hallunk, mindenki az AIDS-re gondol. Pedig ennek a betegségcsoportnak is számos „képviselője” van jelen ezek közül sorolnák fel néhányat, a leggyakoribbak közül.

Elsőnek talán megemlíteném a gombás fertőzéseket, az élesztőgomba egyik ismert fajtája (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. A tüneteit talán ezeknek a legkönnyebb felismerni, hiszen egyértelmű jelek utalnak a betegségre (viszketés, égő érzés, gyulladás, nőknél váladékozás). E tünetek kezelése viszonylag egyszerű, krémekkel, kúpokkal. De fontos szerepet játszik a 100% higiénia is.

Második ként a Herpes genitalis (herpesz vírus) amelynek már tünetei komolyabbak. Járhat lázzal,nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagok, melyek fertőző váladékot tartalmaznak. A betegség kezelése után jelen lehet a szervezetben, és később enyhe lefolyású betegségeket okozhat. Továbbá kismamáknál az új szülött gyermekre is átterjedhet, ami az agyhártyát is megtámadhatja. Ezért nagyon fontos a legkisebb, legapróbb tünetnél is szakemberhez fordulni.

Gonorrhoea (tripper, kankó)Ezt egy Neisseria gonorrhoeae baktérium okozza .Ez azért veszélyes mert hetekig tünet mentes közben fertőz.Általában gennyes folyás,vizelet ürítésnél jelentkező fájdalom .Kezelése antibiotikumokkal megoldható.Kezeletlenségeknek komoly következményei is lehetnek.pld:Kismedencei gyulladás ami terméketlenséget okozhat.De máj és izület károsító hatása is lehet.
Remélem ez a rövid cikk is segít rávilágítani a problémára.De természetesen a megfelelő védekezéssel ezek a problémák megelőzhetőek.Ha viszont valamelyik tünet jelentkezik haladéktalanul orvos hoz kell fordulni .

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply