Kezdőlap / Nemibetegségek / A nemi betegségek megelőzése

A nemi betegségek megelőzése

A nemi betegségek kellemetlen tünetekkel jelentkeznek, viszont könnyen megelőzhetjük őket. Első fontos dolog, hogy mindig használjunk gumi óvszert. A partnereket ne válogassuk és járjunk el szűrővizsgálatokra. A legtöbb betegség a kezdeti stádiumban kiszűrhető és gyógyítható.

A szexuális kapcsolatok az őszinteségről szólnak. Vajon hány ember van, aki titkolja a nemi betegségét, csak hogy szabadságot kapjon a szerelemben? Senki se mászkál negatív lelettel, sőt sokan nem is tudják, hogy bennük rejtőzködik a kór.

Mi is az a STD? Az angol betűszó (STD = sexually transmitted diseased) azon betegségek gyűjtő fogalma, amelyek elsősorban szexuális érintkezéssel terjednek:

– hüvelyváladékkal, fertőzött ondóval, abban az esetben, ha a kórokozók közvetlen kapcsolatba kerülnek a nyálkahártyával
– orális kapcsolat során
– anyatejjel, szülőcsatornán való áthaladáskor, méhen belüli fertőzésekkor
– indirekt fertőzés (pl. törölköző) – ez elég ritka eset

Hosszú távon súlyos következményeik lehetnek, mert akár a termékenységre is kihathatnak. A nemi betegség probléma lehet a terhesség során, szülésnél illetve az újszülött is megfertőződhet.
A testi panaszokon kívül lelki panaszokkal is küzdhetnek a fertőzöttek. Magukat okolják, hogy fertőzöttek lettek. Sokan félnek az első tüneteknél orvoshoz fordulni, mivel elterjedt az a nézet, hogy lerombolja a párkapcsolatot a betegség. Pedig egy jó párkapcsolatot csak még erősebbé tesz a kitartás a másikért.

Figyeljünk magunkra és ha bármi tünetet észlelünk magunkon, akkor forduljunk rögtön orvoshoz, életet menthet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply