Kezdőlap / Meditáció / A passzív meditáción túl

A passzív meditáción túl

Előző cikkünkben a passzív meditációról volt szó, bizonyos szintig bemutatásra is került, hogyan sajátítsuk el a szintünkre jutás módját. Azonban nem árt tudnunk, hogy ha elértünk a meditációs szintünket, akkor nem elég csupán ott maradnunk és várnunk, hogy valami történjen. Természetesen, ha megelégszünk ennyivel, már az is elég lehet, hisz az állapot kellemessége, megnyugtató hatása már így is sokat jelent, mégis próbáljunk meg túllépni a passzív meditáción, irányítsuk agyunkat szervezett, dinamikus tevékenységekre, és akár arra is használhatjuk agyunkat, mely előnyök az előző cikkben is bemutatásra kerültek – amire teremtett.

A dinamikus meditáció alapja a korábban ismertetett képzeletbeli képernyő. Amikor gondolatban egy már korábban átélt élményünket a meditáció közben újra megjelenítjük képernyőnkön, a dolgok részleteiben van a hangsúly. Mit láttunk, mit hallottunk, mit szagoltunk, éreztünk akkor? Ezek nagyon fontos kérdések, hiszen ezeket visszaemlékezésünkkor újra át kell éreznünk, a lehető legvalószerűbben.

Mi haszna van a dinamikus meditációnak? A válasz megértéséhez képzeljük el azt a szituációt, hogy egy tárgyat keresünk. Egy számunkra fontos használati tárgy eltűnt, sietünk, de bármennyire is erőltetjük a gondolatainkat, csak messzebb kerülünk a megoldástól. Ebben a szituációban, ha gyakorlott dinamikus meditálók vagyunk, akkor pofon egyszerű a megoldás; lemegyünk a szintünkre és újra átéljük azt a pillanatot, amikor utoljára velünk volt a keresett tárgy. Az eredményt gondolom mindenki kitalálta; a kulcs előkerült, mi pedig nyugodtan indulhatunk utunkra. Ennyire egyszerű az egész, egy egyszerű meditációs technikával a mindennapos problémák ilyen kényelmes megoldhatóak.

Ahhoz, hogy a dinamikus meditációt a megfelelőképpen elsajátítsuk, nem árt, ha néhány alapelvet jól megjegyzünk:

  • vágyjunk arra, hogy az esemény bekövetkezzen
  • hinnünk kell abban, hogy az esemény bekövetkezhet
  • el kell várnunk, hogy az esemény bekövetkezzen
  • negatív eseményre nem tudunk – képtelenség – gondolni

A meditáció segítségével egy-egy problémára is megoldást találhatunk tehát ennek a lépései a következők:

  • a képzeltbeli képernyőnkön jelenítsük meg az eseményt, éljük át teljesen
  • toljuk arrébb a jelenetet jobbra és a helyére vezessünk be egy lehetséges jövőbeli jelenetet, amikor minden megoldódik, úgy alakul, ahogy szeretnénk
  • toljuk megint a jelenetet jobbra és a helyére pedig képzeljük el, hogy mennyire boldogok vagyunk a megoldástól

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply