Kezdőlap / Állatok / Halak / A Pisztrángsügér és a Fekete sügér

A Pisztrángsügér és a Fekete sügér

Pisztrángsügér Micropterus salmonides
Jegyei: teste nyújtott, oldalról erősen lapított, az öregebb példányok háta valamivel magasabb, feje nagy (a teljes hossz több mint’/a-e). Felső állkapcsa a szemek mögé nyúlik. 65-70 fésűs pikkely az oldalvonal mentén. Hátúszója egy mély bevágással osztott, az elülső rész (9-10 tüskés sugár) alacsonyabb, mint a hátulsó (1 tüskés és 12-13 lágy sugár); farok alatti úszója 3 tüskés és 10-11 lágy sugárral; a hasúszókat bőr nem köti össze; farokúszója gyengén kimetszett. Színezete: háta sötét, olajzöld; oldala világosabb, ezüstösen csillogó, egy szabálytalanul futó sötét hosszanti sávval, e fölött (ritkán alatta is) egyesével elhelyezkedő sötét foltok vannak; hasa fehér, vörhenyes ezüstfényű. Feje rézsútos, sötét csíkkal. Testhossza: 40-60 cm, max. 83 cm. Élőhelye: Észak-Amerika tavai és folyói. 1883-tói Európába is betelepítették. Hazánkban nagyobb állománya csak némelyik bányatóban és a Kiskunság csatornáiban alakult ki.
Életmódja: a nyugodt, mély öblöket, holtágakat keresi, ahol a belógó gyökerek, alámerült faágak vagy kövek között rejtőzködik. Március-július között ívik. A hím revírjében teknőszerű, akár egy méter hosszú gödröt készít a fenéken, az ikrákat és később az ivadékot mindkét szülő őrzi és gondozza. Tápláléka: gerinctelen állatok, békalárvák, békák, apró halak.

Fekete sügér Micropterus dolomieui
Jegyei: teste orsó alakú, oldalról erősen lapított, az öregebb példányok háta valamivel magasabb, feje nagy (a teljes hossz több mini’/a-e). Felső állkapcsa a szem alá ér. 72-78 fésűs pikkelye van az oldalvonal mentén. Hátúszóját egy bevágás csaknem kettéosztja (10 tüskés és 13-15 lágy sugárral), az elülső rész alacsonyabb, mint a hátulsó; farok alatti úszója 3 tüskés és 10-12 lágy sugárral; a hasúszókat bőr köti össze. Farokúszója kissé kimetszett. Színezete: háta olajzöld; oldalai világosabbak, sárgászöldek, sötét, felhő alakú foltokkal és rövid keresztsávokkal; hasa fehéres. Fején sötét pontok és rézsútos csíkok vannak. Az idősebb példányok sötétek, egyszínűek (a szürkészöldtől a feketésig. Testhossza: 30-40 cm, max. 50 cm. Élőhelye: az USA tiszta és hideg vizű nagyobb folyói és tavai. Európa egyes országaiban is eredménnyel honosították meg.
Életmódja: revírjéhez hű, helyhez kötött halfaj, gyökerek és kövek közé rejtőzve les zsákmányára. Május-júniusban ívik. A hím a kavicsos mederben sekély gödröt kapar, a ragadós, kb. 1 mm átmérőjű ikrák (1200-1600 nősténykilogrammonként) a fészek aljára tapadnak. A kelési idő 8-10 nap (1618 °C vízhőmérsékletnél). A pár őrzi és gondozza az ikrákat és az ivadékot. Tápláléka: gerinctelen állatok, kishalak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás