Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A pollenallergia elleni küzdelem

A pollenallergia elleni küzdelem

Ebben az időszakban ne tervezzünk kirándulásokat a szabadba, a szülők ne engedjék allergiás gyermeküket a fűben hemperegni vagy letépkedni a növényeket. Eső után ki lehet menni a szabadba, mivel a csapadék lemossa a talajra a polleneket.
Amikor hazamegyünk, mossuk meg az arcunkat, kezünket, mert a pollenek ráragadnak a bőrre, szemükre, szempillára.
Ha a beteg nem kényes, mossa át az orrát is vízzel, így az orrnyálkahártyáról is eltávolíthatja a polleneket. A ruhát jobb lecserélni, és egy nem allergiás személlyel leporoltatni a lakáson kívül, vagy egyszerűen csak kimosni.
A napszemüveg, szemüveg viselése szeles időben megakadályozza a pollenek bejutását a kötőhártyára.
A pollenallergiás beteg ne egyen mézet, virágporkészítményeket, propoliszt. Különösen óvakodjon a gyógyteáktól, súlyos tüneteket is okozhatnak.
Igen ritkán előfordul, hogy a pollenallergiás beteg nemcsak az adott szezonban mutat tüneteket, hanem egész évben. llyenkor vagy más környezeti allergénre is érzékeny, vagy olyan szobanövény van a lakásban, ami keresztreakció révén panaszokat okozhat a betegnek. (Ilyen növény például a Dieffenbachia – buzogányvirág -, melyről nem is gondolnánk, hogy illóolaja képes allergiás tüneteket kiváltani.) Ezért otrhonra nem javasolt a virág, különösen a vágott nem, még ha ez nagy bánatot is okoz a betegnek.
Végezetül, ha a családban pollenallergiás beteg van, célszerű a szabadságot abban az időszakban kivenni, amikor a beteg tünetei várhatóan kiújulnak, és ha van rá mód, vagy a tengerpartra, vagy a hegyekbe utazni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply