Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás ember szervezete másképp működik, mint az egészséges emberré.
Az immunrendszer védi a szervezetet a vírus- és bakteriális fertőzésekkel szemben. Amennyiben az immunrendszer hibásan működik kialakul az ételallergia.
A hibás működés esetében az immunrendszer a szervezetbe bekerülő anyagokat (élelmiszer, gyógyszerek stb.) ellenségként kezeli. Az egészséges ember szervezete az immunrendszert antigén ellenanyagok termelésére serkenti, ezek az ellenanyagok megkötik az antigéneket. Ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, ha előveszünk két lego-kockát, ahogy a lego-kockák illeszkednek egymásba, úgy illenek egymásba az ellenanyagok és az antigének. Ezáltal megakadályozzák, hogy a szervezetbe kórokozó jusson, és betegséget idézzen elő.
Az ellenanyag akkor is termelődik, ha ártalmatlan fehérjetartalmú táplálékmolekula kerül a szervezetbe. Ilyenkor túlérzékenység alakulhat ki. Az ellenanyagok kapcsolatba lépnek a különleges működésű sejtekkel, amelyek hisztamint tartalmaznak. A hisztamin felszabadulása különféle tüneteket idéz elő, ilyenek lehetnek a csalánkiütés, bőrviszketés, hasmenés, görcsök, hányás, hányinger, nehéz légzés.
Az ételallergiát leggyakrabban a tojás, a tej, a hüvelyesek, az olajos magvak váltják ki, de előfordulhat, hogy egyes zöldségfélék, gyümölcsök, tengeri halak rákok okoznak allergiát.
Az ételallergiát kiválthatják még a fűszerek, méz, kávé tea és ritkább esetben a szeszes ital is.
Az is lehetséges, hogy nem a természetes alkotórésznek köszönhetjük az allergiánkat, hanem az élelmiszer előállításakor hozzáadott adalékanyagoknak. Ilyenek lehetnek a tartósítószerek, az íz és állományjavítók, valamint a élelmiszerszínezékek.
Akinél már jelentkeztek az allergiás tünetek annak az étrendjéből ki kell hagyni minden olyan táplálékot amely tartalmazza az allergiát kiváltó anyagokat. Ez az egyetlen biztos és hatásos módja annak, hogy elkerüljük az allergiás tüneteket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka tünetei

Az őszi és a téli hónapokban a legtöbb allergiás betegek fellélegezhet, ám ezek a hónapok …

Leave a Reply