Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Gyomnövénypollenek támadása élen a parlagfűvel

Gyomnövénypollenek támadása élen a parlagfűvel

A gyomnövény kifejezés gyűjtőfogalom, mely rendkívül sokféle nemzetségbe és fajba tartozó növényeket fog egy csokorba. Nehéz ellenük védekezni, mert többségük évelő és évente többször termő. Időnként nap, mennyiségű pollent bocsátanak a levegőbe: egy pásztortáska vagy egy pipacs 50 ezer magot is termelhet. Könnyű pollenszemcséjük messzire, akár több kilométerre is elszállhat. A gyomnövények nagy része mérgező, ezért veszélyeztetik a legelők állatait, de allergizáló hatásuk miatt sok embernek is panaszokat okozhatnak.

Parlagfű • A köztudatban sokáig vadkender néven szerepelt — igen helytelenül, mert össze lehet keverni a tényleges vadkenderrel vagy a kábítószert tartalmazó indiai kenderrel. A parlagfű nem tartozik ebbe a családba.
A parlagfű sokáig nem volt honos Európában, egyes skandináv államokban ma sem lehet megtalálni. Eredetileg Amerikából hurcolták be a déli kikötőkbe, a gabonával
keveredve. Érdekes megfigyelni a növény agresszivitását és szívósságát: fokozatosan és egyenletesen terjeszkedik észak felé. Míg 15-20 éve Magyarországon csak a déli megyékben észleltek parlagfű álral okozott megbetegedéseket, ma már az északi területeken is nagy számban vannak allergiás betegek.
A parlagfű szélbeporzású, jelentéktelen színű, fészkesvirágú gyom. Az elvadult területeken, az úgynevezett „senki földjén” (különösen a lakótelepek környékén) néha embermagasságúra is megnőhet. A parlagfű hihetetlen mennyiségű pollent képes termelni: 7-8 milliárd virágporszetnrt, ami évente több ezer tonna mennyiségnek felel meg.
A parlagfű által okozott tünetek szinte naptári pontossággal jelentkeznek hazánkban: többnyire augusztus második hetétől kezdődnek, s eltarthatnak egészen október közepéig, de a hosszú vénasszonyok nyara kitolhatja ezt az időpontot október végéig is.
A parlagfű pollenje igen agresszív, és a benne levő fehérjék nemcsak a szokásos allergiás tüneteket képesek kiváltani. Így amellett, hogy szénanáthát, kötőhártya-gyulladást és ritkábban asztmás rohamot idéz elő, egyre gyakrabban fordul elő, hogy súlyos bőrgyulladást, kiütést és néha súlyos, a szervezet védekezőrendszerét ugyancsak próbára tevő betegségeket okoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply