Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A tehéntejfehérje allergia kialakulása

A tehéntejfehérje allergia kialakulása

Magyarországon legtöbbször a tehéntejfehérjék okoznak allergiát. A tehéntej allergia létrejötte legalább két ismert immunreakciónak köszönheti. Megfigyelések alapján különbséget tehetünk a kétféle tejallergia között. A valódi, melyet az immunglobulin E okoz, ritkán múlik el, tehát az ilyen típusú allergia hosszú ideig tartó, esetenként életre szóló diétázást jelent. A másik típust az immunglobulin G ellenanyagok okozzák. Ez az esetek igen nagy részében a többéves diéta után megszűnik, és ezután a bátran lehet fogyasztani mindenféle tejterméket.
A tejallergia kialakulásának „természetes ellenszere” az anyatej: ha az anya legalább 6 hónapig szoptatja csecsemőjét, akkor a gyerek valószínűleg nem válik érzékennyé a tejre. Ma azonban gyakran már 2-3 hét után tápszerrel helyettesítik az anyatejet, a tápszerek többsége pedig tehéntejfehérje alapanyagú. Nem ritka az sem, hogy pár hónapos csecsemőnek színtejet adnak.
Előfordul, hogy csak a nyerstej fogyasztása okoz panaszokat, mivel a hőkezelés kis mértékben csökkentheti a tejfehérjék allergiát okozó hatását. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor a sajt nem vált ki tüneteket a tejallergiás betegből – ilyenkor az erjesztés következtében módosul az allergén. Csecsemőknél azonban nem érdemes kísérleteznünk, szigorúan követni kell a diétára vonatkozó utasításokat, mert a lényeg az erős érzékenyítődés elkerülése. Az anyának is vissza kell fognia tejfogyasztását, sőt nem árt, ha ő is betartja a tehéntejmentes diétát, mert kimutatható, hogy az anyatejbe bekerülhetnek az anya által elfogyasztott tehéntej fehérjerészei, és ezek a csecsemőnek tüneteket okozhatnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply