Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Mit tegyünk, ha szezonális allergiánk van?

Mit tegyünk, ha szezonális allergiánk van?

Mivel a betegnek panaszt okozó időszak viszonylag rövid, van, aki kicsinyíteni próbálja az ezzel kapcsolatos gondokat, pedig az allergiás nemegyszer kínkeserves heteket-hónapokat él át. Éppen ezért, a gyógyszeres terápia mellett minden lehetőséget meg kell ragadnunk tünetek enyhítésére. Néhány esetben – mint láttuk – könnyű az allergén mentesítés, csak „száműzzük” otthonunkból a macskát vagy az atkát, és boldogan élhetünk, míg meg nem halunk. A növények okozta allergia esetében sajnos ez nem megoldható, tekintett-el a növények nagy számára és elterjedtségére, nem beszélve az igen hatalmas tömegű allergizáló pollenről.
Néhány gyakorlati tanácsot azért célszerű a betegnek betartania. Ha a pollenszezonban nem mehet magas (legalább 2-3000 méteres) hegyek közé, akkor otthon próbáljon meg óvintézkedéseket tenni.
Délelőttönként, kora délután ne sétálgasson a szabadban, mert a növények reggel bocsátják ki pollenjeiket.
A pollen szám délig meredeken emelkedik, aztán késő déluránra lecsökken, a pollen „Ieülepszik” – feltéve, hogy nem fúj a szél.
Városokban azonban egész nap magas lehet a pollenszám, különösen akkor, ha a meleg levegő megreked. Ez az egyik magyarázat arra, hogy a városokban miért van több allergiás panaszokkal küszködő ember, mint vidéken.
A másik magyarázat a légszennyeződés. Kétségtelen, hogy a savas, kén-dioxidos levegő károsítja a nyálkahártyát, így elősegíti az allergia kialakulását. Pollenszezonban tehát – a szokástól eltérően – nem javasolt a szellőztetés. Célszerű a lakást légszűrővel ellátni, ám óvakodjunk az úton-útfélen hirdetett, drága, de nem igazán hatékony készülékektől. A korszerű kocsikat már felszerelték pollenszűrővel, a többiben célszerű az ablakot csukva tartani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply