Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergizáló gyomnövények

Allergizáló gyomnövények

A legismertebb gyom a csalán, mellyel úton-útfélen találkozhatunk. Amellett, hogy a természetgyógyászatban különböző emésztőrendszeri megbetegedésekre alkalmazzák, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy esetenként allergizáIliat is. A növény májustól szeptemberig termel pollent, ami a széllel terjed. Mivel egy fontos gyógynövény teljes kiirtása nem lenne célszerű a betegek legalább a kertjükből távolítsák el.
A másik igen komoly allergiát okozó gyom a lándzsás útifű, mely – az időjárástól függően – májustól egészen késő októberig virágozhat.
Ez a szélbeporzású növény nem termel ugyan sok pollent, de olyan nagy az elterjedtsége, hogy emiatt jelenthet gondot.
Allergológiai szempontból jelentős növény a vadsóska, mely májusban és júniusban virágzik, és leginkább a nedves talajú réteken él.
Meg kell még említeni a libatopot és a disznóparéjt. Ezek a tipikus nyári gyomok szinte mindenhol megtalálhatók, panaszokat júliustól egészen októberig okozhatnak. Kétségtelen, kevesebb beteg allergiás ezekre a gyornokra, mint a parlagfűre, de azért a probléma nem hanyagolható el. Ez esetben is rendszeres és kíméletlen irtásuk javasolt.
Végül fel kell hívni a figyelmet egy fontos dologra. Egyes gyomnövényeket, mint természetgyógyászati termést használunk, például a lándzsás útifűből készült szirupot köhögéscsillapításra. Ha ezeket a gyógynövényeket az allergiás beteg tea, balzsam, vagy krém formájában használja, enyhe, de akár súlyos tüneteket is okozhat magának. Azonban ne feledjük azt sem, hogy a természetgyógyászat nem boszorkányság. Bizonyított tényeken alapszik és mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelő gyógymódot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply