Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A porckorongsérv kialakulása és előjelei

A porckorongsérv kialakulása és előjelei

Ha a porckorong betegség kialakulását időben felismerik, sok esetben a beteg teljes gyógyulását eredményezheti. Feltéve, hogy az orvosi segítség, a gyógyászati kezelés megfelelő időben és módon történik. A porckorongsérv (gerincsérv) kialakulásának megelőzése nem egyszerű feladat, de a helyes testtartással, a feszültség levezetésével, rendszeres sporttal és a gyógytornával elkerülhető lenne.

A porckorongsérv kialakulása

A porckorongsérv kialakulása mellett, fontos tisztában lennünk a porckorong kopás fogalmával. A porckorong kopás a porckorong természetes öregedési folyamata, amely a 20-as életévek vége felé mindenkinél megindulnak. Az egész folyamat lényege, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít, és ezzel együtt elveszíti a rugalmasságát is.
Ezáltal a porckorong a külső és belső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik. Például összenyomásra, hirtelen terhelésre, sérülésre a gyűrűk átszakadnak, és a porckorongban lévő anyag hátrajut. Külső erők közé tartozhat egy rossz mozdulat, nehéz tárgyak emelése, a helytelen testtartás, de a bemelegítés nélküli túl intenzív torna. Sajnos nemcsak ezek a tényezők játszhatnak közre a betegség kialakulásában. Nagyobb veszélynek vannak kitéve a túlsúllyal rendelkezők és állandó stresszben, feszültségben, szorongásban élők is. Kutatások bizonyították, hogy azok akik állandóan szoronganak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen hátfájdalommal fognak küzdeni, mint azok akik nyugodtabb életet élnek. Mivel a stressz kihat a hátizmokra is.

A porckorongsérv tünetei

A heves, éles fájdalom, mely a derékból a fenék, a forgó felé gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. Ezek a panaszokhoz az alsó végtag zsibbadása is társulhat. A tünetek néha abbamaradnak, de időszakonként alattomosan előjöhetnek, ezek a betegség nagyságától függenek. Előfordulhatnak a fájdalomhoz a láb mozgásainak a gyengesége.

Nagyon fontos, hogy mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az utóbbi tünetek valamelyike jelentkezik. Ha a fájdalmak az általános fájdalomcsillapítók hatására sem javulnak. A fájdalom az éjszakai, esti órákban sem múlik el!
A szakorvos sem tud semmi biztatót mondani, amíg egy modern képalkotó (CT vagy MR) vizsgálattal meg nem állapítja a diagnózist!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás