Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Diéta a parlagfű-allergia ellen

Diéta a parlagfű-allergia ellen

Hisztamint tartalmazó ételek

A halak, kifejezetten a hering, szardella, tonhal, szardínia, sprotni, cápa, makréla, csiga, kagyló magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint (a hisztamin az allergiás tünetek kialakulásáért közvetlenül felelős, termelődő anyag, mely akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik), ezek az égető utóízükről ismerhetők fel.

Az említett ételek fogyasztásával egy időben nem javasolt a következő ételek fogyasztása, mivel magas bennük a hisztamin!

Mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak.
Csokoládé.
Érett sajtok (camembert, gouda, rokfort, penészes és füstölt sajt).
Zöldségek: bab, borsó, mák, paradicsom, spenót, szója, savanyú káposzta, lencse.
Érlelt húskészítmények (kolbász, füstölt hús, sonka, szalámi).
Citrusfélék (citrom, lime, narancs, ananász, banán, eper.

A diétát lehetőleg egész évben tartsuk szem előtt, de a parlagfű szezonban még fokozottabban figyeljünk rá.

Keresztallergia hétköznapi ételektől

Az allergiát kiváltó anyagokhoz, mint például a parlagfűpollen nagyon sok hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek egyéb növényi és állati eredetű anyagok is. A hasonlóság miatt szervezünk, nem tud különbséget tenni az allergiát kiváltó fő anyag és az egyéb gyanús anyagok között. Ezért az allergiát kiváltó fő anyaghoz hasonló allergiás reakciót kezd produkálni, ezt nevezzük kereszt-allergiának.

A kereszt-allergia miatt a parlagfű-allergiásnak nem javasolt fogyasztani görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, tököt, kamillát, napraforgó magot.
Érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a keresztallergiát okozó élelmiszerekre, mivel fogyasztásuk alkalmával, sokkal nagyobb dózisban kerül szerveztükben az allergén, melyek következményeképp jelentősen megnövekszik a parlagfű okozta asztmánk, szénanáthánk.
A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket, és a gyümölcsből és zöldségekből készült kozmetikai készítményeket is. Hőkezeléssel (sütés, főzés) csökkenthetjük a gyümölcsök allergizáló hatását. Az allergiás egyén lehetőleg az allergén virágzása idején keveset tartózkodjon a szabad levegőn, kerülje a szabad levegőn lévő sportolást, és a fizikai munkát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kellemetlen allergia

Az allergia egyre több embert érint és sajnos egyre erősebb tünetekkel jár. A legtöbb embernek …

Hozzászólás