Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Nyugat-dunántúli mozaik

Nyugat-dunántúli mozaik

Bizonyára sokan mondhatják el honfitársaink közül, hogy bejárták Európát, sőt eljutottak távolabbi földrészekre is. De jártak-e Nyugat-Dunántúl csodálatos tájain, sétáltak-e a hangulatos kisvárosokban, gyönyörködtek-e a kastélyokban, várakban?
Kezdjük képzeletbeli utazásunkat a Fertő tónál, melynek csak egynegyede magyar terület. Az osztrák oldal a bécsiek egyik legkedveltebb üdülőhelye, a magyar oldal egy kicsit mellőzött. Pedig iszapját gyógyhatásúnak tartják, vize nyaranta akár 30 fokra is felmelegszik, madárvilága egész Európában egyedülálló. Partján kerékpárút vezet 120 kilométeren keresztül, de a területet tanösvényen át is bejárhatjuk. A tavon sétahajózásra is van lehetőség.

Az Őrség 2002 óta nemzeti park, amely magába foglalja az Őrségen kívül a Vendvidéket, a Rába-folyó völgyét és a Szentgyörgyvölgy környékét is. Az erdőkkel borított lankás vidék 18 honfoglalás-kori településének mindegyikén vannak csodaszép régi házak és harangtorony. Velemér XVIII. századi templomában gyönyörű freskók láthatók, a népi építészet zsúptetős házait a szalafői Pityerszeren kialakított szabadtéri néprajzi múzeumban csodálhatjuk meg.
Az Őrségi Tájvédelmi Körzet a legnagyobb az országban. Nyaranta megrendezik itt az Őrségi Vásárt, valamint a Fazekasnapokat, sok-sok népzenével, néptánccal és művészeti programokkal.

Pápa jellegzetes barokk város, fénykora 200-250 évvel ezelőttre tehető. Eredeti szépségében tekinthetjük meg a Corvin-háznak is nevezett Mátyás király vadászházat, a Kluge-féle kékfestőműhelyt, az Eszterházy-kastélyt és persze a híres-neves Református Kollégiumot.

Szenna szabadtéri néprajzi gyűjteménye nemcsak Magyarországon, de talán a világon is egyedülálló. A skanzent egy élő falu közepén építették föl. 1785-ben alapított református templomának ékessége a 117 kazettás, mindegyik lemezén más-más virágmintát ábrázoló festett mennyezete. A templom mellett öt különböző jellegzetes somogyi porta áll, megannyi népi tárggyal, gazdasági berendezéssel.

Sárváron Nádasdy történelmi fesztivállal idézik meg nyaranta a múltat. Jelmezesek, íjászok, kézművesek szórakoztatják a látogatókat, és kirakodóvásáron lehet böngészni a kézműves tárgyak között.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás