Kezdőlap / Rákos megbetegedések / A rák, mint betegség

A rák, mint betegség

Maga a rák minden ember szervezetében megtalálható, ám csak akkor aktivizálódik, illetve válik veszélyessé, ha valamilyen külső hatás éri a szervezetet, vagy éppen amikor az immunrendszerünk felmondja a szolgálatot. Ilyenkor a test különböző területein indulhatnak meg a rákos sejtek szaporodásai.
Kialakulásához nagymértékben hozzájárulhatnak a környezetszennyező anyagok, a stressz, valamint az öröklési hajlam. Ide sorolható még a szervezetbe bevitt káros, nemegyszer rákkeltő anyagok. A daganatok olyan sejtek tömeges elszaporodásából alakulnak ki, amelyek kikerülnek a szervezet sejtszaporodásáért felelős szabályzók irányítása alól.
A táplálékkal a szervezetbe bevitt rákkeltő anyagok génmutációt eredményezhetnek, mely ellen az immunrendszer bizonyos ideig és mértékig képes ellenállni. Ilyenkor a sérült állományt az immunrendszer kijavítja, ám egy idő után már képtelen ellene védekezni.
A ráknak több fajtáját különböztetjük meg egymástól.
Ezek lehetnek: bőrrák, gégerák, hasnyálmirigy rák, nyirokcsomó rák. A rákos daganatoknak két alfaját ismerhetjük, úgymint jó-, és rosszindulatú daganatok.
A rosszindulatúvá vált sejtek bejutva a véráramba vagy a nyirokcsomó keringésébe a test bármely pontjára eljuthatnak.
A kutatók klinikai kísérletekkel igazolták, hogy az egészséges sejtek osztódása a hiányzó sejtek pótlása után megszűnik, míg a rákos sejtek ismételten osztódásnak indulnak.
A rákban szenvedő betegek leggyakrabban szinte csontsoványra fogynak le, mivel a rákos sejtek szaporodásához rengeteg energia szükségeltetik, melyet a szervezettől von el.
Egy egészséges szervezetben is naponta keletkeznek rákos sejtek, ám mivel az immunrendszer megfelelően működik, ezért a hibás sejteket itt még szinte azonnal ki tudja javítani.
Az egészséges sejtek roncsolásában nagy szerepet játszik a dohányfüst, a gyárak által kibocsátott szennyezőanyagok levegőbe kerülése, a helytelen táplálkozás, nem utolsó sorban az alkoholizmus.
A jóindulatú daganatok nem képeznek áttétet a szervezetben, a helyükön maradva betokozódva növekednek. Miután eltávolították a szervezetből, a beteg szinte gyógyultnak tekinthető.
Az átmeneti daganatok szintén nem képeznek áttétet a szervezetben, be sem tokozódik, így viszont könnyebben épül bele a környező szövetekbe. Amennyiben az eltávolító műtétet elégtelenül végzik el, úgy újra kialakulhat.
A rosszindulatú daganatok áttétet képeznek a szervezetben, ott a véráramba kerülve képesek bárhová eljutni.
A rákos sejtek idő előtti felfedezése rendkívül fontos, mert ilyenkor a beteg még kigyógyítható a halálos kórból. Később, amikor már áttétet képez, erre kisebb a lehetőség.
Kezelése jóindulatú daganatoknál kimerülhet a sebészeti úton történő eltávolításban, komplikáltabb eseteiben viszont kemoterápia, sugárterápia válik indokolttá.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás