Kezdőlap / Gombás betegségek / Akkor most beszéljünk a hüvelygombáról…

Akkor most beszéljünk a hüvelygombáról…

A leggyakoribb a gombás fertőzések között a hüvely gombás fertőzése, a statisztikai adatok elég riasztóak: négy nőből három élete során biztosan megfertőződik, és ott vannak még azok is, akiknek ez a probléma rendszeresen visszatér.
A leggyakoribb panaszt okozó gombafaj a Candida Albicans, amely alapesetben a hüvelyi flóra részét képezi, azonban a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulásakor könnyen túlszaporodhat. Ezt okozhatja antibiotikum szedése, a hormonháztartás felborulása, a túlzott szénhidrát-fogyasztás, valamint fogamzásgátlót szedő nők és az ételallergiások körében sokkal gyakoribb az előfordulása. Érdemes tudni, hogy a terhesség is hajlamosító tényező, így másállapotban fontos jobban figyelni a tünetekre. Férfiaknál ritkábban okoz tüneteket, ezért diagnosztizálása is sokkal nehezebb.
Legtöbbször csak a hüvelyből vett kenetmintából lehet a gombás fertőzést megállapítani. Azok számára jelenthet megoldást egy újfajta, már hazánkban is elérhető kenetdiagnosztika bevezetése, akiknek nincs idejük orvoshoz menni vagy egyszerűen félnek a nőgyógyásztól. Ennek lényege, hogy a gyógyszertárban megvásárolható egységcsomaggal a nők otthonukban vesznek mintát és azt postai úton juttatják el a csomagot forgalmazó céghez. Az eredményt pedig email-ben kapják meg, amely tartalmazza a diagnózist és kezelési javaslatot is, amely lehet akár recept nélkül kapható gyógyszer is, vagy ha a fertőzés súlyosabb, akkor javasolják szakorvos mielőbbi felkeresését.
A nőgyógyász általában valamilyen kúpot és kenőcsöt ír fel, ritkábban alkalmazzák a szájon át szedhető készítményeket, ezek általában elég drágák.
Az alternatív gyógymódot keresők tábora is növekszik. Hatásos lehet a teafaolaj, a bórsav, a lapacho-tea, a cickafarkfű, az almaecet, a fokhagyma vagy az élőflórás joghurt. Ezek nagyrészt tamponként vagy pedig irrigálószerként hozhatnak enyhülést a viszketésre és a többi, finoman szólva is kellemetlen tünetre. A teafaolaj hatékony fertőtlenítőszer, tamponra kell néhányat cseppenteni és azt úgy felhelyezni a hüvelybe. Nagyon hatásos még a fokhagyma, egy megpucolt gerezdet kell éjszakára a hüvelybe feltenni (ügyetlenebbek kössék cérnára, hogy ki tudják húzni) és napközben pedig joghurtos tampont felrakni 3-4 órára. 3 nap alatt ki lehet gyógyulni vele a hüvelygombából.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

1 hozzászólás

  1. fokhagyma a hüvelybe, NEEEEEEEEEEEEE, kipróbáltam a nőgyógyászati ambulancián kötöttem ki.

Hozzászólás