Kezdőlap / Tudomány / A romák helyzete Magyarországon

A romák helyzete Magyarországon

Ez a kérdés sokat vitatott és sokak által megkérdőjelezett téma. Az elmúlt évek történései azonban nem az integrációt, hanem a szegregációra, diszkriminációra és a rasszizmusra engednek következtetni. A tényezők melyek ezeket befolyásolják a következők:
– Egyfelől az eltérő kultúra, melyet sokan nem annak tartanak, pedig nem így van. Minden népnek és nemzetségnek van valami egyedi bája és művészete, mely egyedivé és pótolhatatlanná teszi őt. Így van ez a romákkal is. Kultúrájuk, művészetük van, nagyon jó a zenei érzékük, gondoljunk csak a 100 tagú cigányzenekarra, vagy éppen a múltból Dankó Pistára.
– Szintén eltérőek a vallási szokásaik is. Például ők elsősorban nem Istenben és Jézus Krisztusban hisznek, hanem Szűz Máriában, fohászaik hozzá szállnak. Az eltérő vallásgyakorlatból erednek a temetési szokások is, minthogy a sírnál mulatnak és isznak, ezzel búcsúztatva a halottakat.
– Iskolába járási szokásaik azonban kívánni valót hagynak maguk után, többségük alul iskolázott, így az elhelyezkedés és a munkavállalás sem egyszerű téma az Ő esetükben. Az utóbbi években szerencsére annyit változott bizonyos körökben a társadalmi szemlélet, hogy tanfolyamokat indítanak számukra, fiataljaikat támogatják, akik közül egy bizonyos százalék főiskolára, egyetemre jár, szakítva az ősök hagyományaival.
– Lakhatásuk megint kényes kérdés, úgynevezett gettókban laknak általában, melyek vagy kifejezett roma telepek, vagy pedig szegény városnegyedek, ahol senkit nem zavarnak, többségük éli az ősök eléggé igénytelen életmódját.
– Ezeken a környékeken öltözetük is eltér a miénktől, az asszonyokon fodros szoknya, nagykendő, jelezvén ezzel „kilétüket”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek a kullancstól

A kullancsok állttal terjesztett két legismertebb betegség a Lyme-kór és az agyhártya- és agyvelőgyulladás. A …

Leave a Reply