Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / A rúzs története

A rúzs története

“Rúzs nélkül mezítelen a nő” mondják egyesek. Tény, hogy a rúzs messze a legkeresettebb kozmetikai cikk a nők körében. Max Factor, az egyik legsikeresebb hollywoodi kozmetikummogul már az ötvenes években azt mondta: egy nő rúzs nélkül a nyilvánosság előtt olyan, mintha mezítelen lenne….

Kezdjük a történetet a legelején, a rúzskorszak hajnalán! Az első rúzst Babilontól mintegy 400 km-re, Ur város sumérok lakta területén találták, és legalább 5000 évvel ezelőtt készítették. Aztán az első aranykor az ókori Egyiptommal érkezett el, ahol is a hölgyeknek rézből vagy fából készült sminkdobozuk volt, tele aprócska tégelyekkel. Volt benne parfüm, tojásfehérje (bőrfeszesítőnek), habkő és borotva (a testszőrzet eltávolítására), mozsár és hozzá törő, henna a körmökre és a kézre, különféle színű nedvekkel teli növényszárak (szemre és szájra), és nyálkás kenőcsök (szájfénynek). Bár az egyiptomiak összehasonlíthatatlanul nagyobb hangsúlyt fektettek a szem festésére, mint az ajkakéra, mesterei voltak a színek keverésének, a tökéletes felvitelnek és a csodás csomagolásnak. Az antik Rómában természetes volt, hogy a gazdag házak asszonyinak szépségére szolgák hada vigyázott, Poppea császárnő száznál is többet tartott belőlük, akiknek – többek között – arról is gondoskodniuk kellett, hogy úrnőjük szája mindig festve legyen.

Aztán a sötét középkorral bealkonyult a szépítőszereknek is. Így lett a visszatérésük még győzedelmesebb! És máig is felmenőben van a szépségipar területén a rúzs, mint kifejező eszköz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás