Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A sérvekről gyermekkorban

A sérvekről gyermekkorban

Ha valamely testüreg tartalma veleszületetten meglevő vagy szerzett nyíláson át kitüremkedik, kiboltosul, sérvről beszélünk. A sérvnek három része van: a sérvkapu, a sérvtömlő és a sérvtartalom. Sérv kialakulhat a hasüreg különböző pontjain. A legfontosabbak: köldöksérv, lágyéksérv, rekeszsérv.

Köldöksérv: A köldökgyűrű kötőszövete meglazul, a köldökgyűrű kitágul, majd a kötőszövetes hártya megnyúlik, és a hasűri préselés következtében a bőr kis babnyi- szilványi nagyságban, főleg síráskor, erőlködéskor elődomborodik-ez a köldöksérv. Nagysága változó: kis babnyi, szilványi, de különösen laza szövetű betegeknél(pl. Koraszülöttek, Down- kór esetén)ennél jóval nagyobb, akár tojásnyi méretű is lehet. Keletkezését elősegítik a hasűri nyomást fokozó körülmények, pl. sok sírás, tartós köhögés, vagy székrekedéssel kapcsolatos erőlködés.
A sérv visszahelyezése után tapintható a kerek sérvgyűrű.
A sérvtömlő nem tartalmaz bélkacsot általában. Ezért kizáródása is igen ritka, viszont kisebb részek becsípődése átmeneti heves fájdalmat válthat ki. Az ismétlődő hasi fájdalom egyik okaként, főleg koraszülött babáknál, a kisebb köldöksérv is szóba jöhet.
Kisebb köldöksérv esetén csecsemőkorban felesleges bármit is tenni, egyéves korra magától visszafejlődik többnyire, ahogy a hasizomzat és a kötőszövet megerősödik. A túl nagy köldöksérvet viszont meg kell operálni.
A ragtapaszcsíkkal való leragasztás nem segíti elő a köldöksérv visszafejlődését!

Lágyéksérv: Akkor keletkezik, ha a lágyékban ferdén haladó lágyékcsatorna kötőszöveti elemei ellazulnak, kinyúlnak és a mögöttük lévő, feszülő belek a hashártyát előboltosítják. A fiúknál a leggyakoribb. Néha a lágyékhajlatban okoz síráskor, erőlködéskor almányi- ökölnyi elődomborodást, de fiúkon, ha a lágyékcsatorna a herezacskóig nyitott, beterjedhet a herezacskóba is: ez a heresérv. Lányoknál a nagyajkakba türemkedhet be.
A lágyéksérvek, ha nincs éles, kemény szélű gyűrűjük, általában nem okoznak panaszokat, és a bennük lévő bélrészlet finom mozgatással és enyhe nyomással könnyen visszahelyezhető a hasüregbe. Ha ez nem sikerül, a sérv kizáródik(ilyenkor az elődomborodás feszes, kemény, fájdalmassá válik), ekkor a visszahelyezéshez már gyakorlottabb kéz kell: a széleken kíséreljük meg nagyon enyhe, rugalmas, nyomó mozgással visszajuttatni a sérv tartalmát. Ha ez nem sikerül, akkor a beteget haladéktalanul meg kell operálni, különben a kiszorult bélkacs vagy cseplesz elhal, necrotizál, s kialakul a hashártyagyulladás.

A kizárt sérv tünetei az elődomborodó sérvtömlő feszes, kemény, fájdalmas. Ehhez csatlakoznak a bélelzáródás tünetei: puffadt has, fájdalmas sírás. Széklet, bélgáz nem ürül, hányás, nyugtalanság jellemző.
A beteg azonnal kórházba szállítandó, és a bélelzáródás miatt azonnal operálni kell!!!!
Sikeres visszahelyezés esetén is az egyszer már kizáródott sérvet tanácsos nyugalmi időben megoperálni. A gyerekkori lágyék- heresérv csaknem mindig műtétre kerül, mert csak ritkán fejlődik vissza. A sérvkötő gyerekeknél nem jöhet számításba.
A kizárt heresérvhez hasonló a vízsérv, ami tulajdonképpen nem is sérv, hanem veleszületett fejlődési rendellenesség. A here vagy a herevezeték burkai között folyadék halmozódik fel, és ennek következtében a herezacskóban egyik vagy mindkét oldalon rugalmas, fluktuáló képlet tapintható. A kizárt sérvtől az különbözteti meg, hogy nem fájdalmas, nincsenek kizáródási tünetek, fluktuál(két kezünk mutatóujjával váltogatott mozgást gyakorolva hullámzást érzünk) és átvilágítva rózsaszínben áttűnik(a kizárt sérv nem világítható át).

Rekeszsérv: Ebben az esetben a rekeszizom egy része nem fejlődik ki és az izom rostjai között keletkezett nyíláson az azonos oldali hasi szerve(ek) a mellüregbe türemkedik. Az is lehet, hogy csupán a gyomor egy része kerül a rekesz vonala fölé, mert a túl rövid nyelőcső oda felhúzza. A rekeszsérv baloldalt gyakoribb.
A tünetek a sérvtartalom nagyságától függenek. Kisebb sérvre általában visszatérő gyomortáji fájdalom, hányás hívja fel a figyelmet. A nyelőcső becsípődés nyelési nehézséget és makacs hányást vált ki. Rendkívül nagyfokú sérv, féloldali rekeszizomhiány vagy a rekeszizom féloldali fejletlensége, tónustalansága esetén a mellüregbe nyomult gyomor és belek légzési és keringési zavarokat okozhatnak, és a beteg már újszülött korban életveszélybe kerül.
A gyanút röntgen-, ultrahangvizsgálat tisztázza.
Kezelése műtét, amit biztos diagnózis esetén többnyire már újszülött korban elvégeznek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

1 hozzászólás

  1. Pap Gyuláné

    Unokám jobb oldali rekeszizom szakadással született, a belek ezáltal felcsúsztak a mellkasba. Németországban élnek, azonnal megműtötték. Fordított bélállása van, és a vastagbél sem úgy van a hasüregben, ahogy az átlag embernek.volt, 5 hetes volt amikor kiadták a kórházból, de 2 órát sem volt otthon, amikor bélelzáródást kapott, így újabb műtétet hajtottak végre. 3 hetet töltött otthon, most újra kórházban van. Szeretnék olyan emberekkel megismerkedni, ill. levelet váltani, akik hasonló problémákkal küzdenek, és megosztanák velem tapasztalataikat. Köszönöm: egy aggódó nagyszülő Marcsi.Unokám 3 hónapos

Leave a Reply