Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Csecsemő- és gyermekkori székrekedés(obstipatio)

Csecsemő- és gyermekkori székrekedés(obstipatio)

Székrekedésről beszélünk, ha a székletürítés egy vagy több napon át kimarad, a széklet pedig beszáradt, kemény. A székrekedés lehet átmeneti, néhány napig tartó, ilyenkor többnyire valamilyen betegséghez, pl. lázas állapothoz vagy koplaláshoz csatlakozik. De lehet krónikus is. Lényege a vastagbél (colon) renyhesége.
A csecsemő- és gyermekkori székrekedés keletkezése és jelentősége ettől kissé eltér.

Csecsemőkori székrekedés: Az anyatejes csecsemő székrekedésének oka, hogy a baba bélrendszere tökéletesen feldolgozza az anyatejet, s így salakanyag alig marad vissza(ez az ál- székrekedés). Ha tehát a baba jó étvágyú, jól fejlődik, és a széklete is minőségileg normális, nem baj, ha csak 2-3naponta van széklete, beavatkozásra nincs szükség. A székrekedés megszűnik, amint vegyes táplálásra fogjuk a csecsemőt.
A táplálkozási zavarok(pl. tejártalom) jellemző tünete lehet a makacs székrekedés, kemény, guruló székletek ürítése. A táplálás rendezése rendszerint megszünteti ezt a tünetet.
Már az első élethetekben megnyilvánulhat az obstipatio egyik súlyos formája, amelyet egy igen ritka fejlődési rendellenesség, az ún. Hirschprung- féle betegség(a vastagbél túlságos tágassága) okoz. Ennek azonban más tünetei is vannak(pl. hatalmas, elődomborodó has, haspuffadás, a hasfalon áttűnnek a belek körvonalai).
A heveny betegségekhez csatlakozó székrekedés esetén többnyire egyedül diétával is eredményt lehet elérni. Ha szükséges, beöntést kaphat a gyermek. Gyógyszereket kivételes helyzetekben javasolnak csak, és akkor sem a felnőttkorban használatos hashajtókat alkalmazzák, hanem enyhébb bélmozgatókat(pl. paraffinolaj).

Gyermekkori székrekedés: A gyermekkori obstipatio leggyakoribb oka étrendi hiba, az egyoldalú helytelen táplálás: leginkább a tömény, túl zsíros, sok tejet tartalmazó étrend. Az ilyen gyermeknek napjában kétszer kell legalább adni rostdús növényi ételt (főzeléket, köreteket, salátákat, stb.), bőven adjunk salakanyagokban gazdag édes gyümölcsöket(pl. szilva), rostos gyümölcsleveket és lehetőség szerint rozskenyeret. Zsír helyett ajánlatos olajjal főzni. A kakaó, csokoládé és keksz tilos!
Másik gyakori típus az ideges eredetű székrekedés, oka rendesen nevelési hiba. Vagy azért jön létre, mert az ideges gyereknek állandóan „sok a dolga”, nagyon elmélyed a játékban, s hogy ne kelljen abbahagynia, inkább elnyomja az ingert.
Máskor dacreakció az oka a széklet visszatartásának. A szülő kényszeríteni akarja a gyermeket, hogy a bilin üljön, esetleg negyedórákig, mire a gyermek „csak azért sem” fog székelni.
De előfordul, hogy a szülők nem szoktatják rá a rendszerességre, hogy naponta egyszer-reggel vagy este-WC-re menjen. A rendszeresség fontos, mert ennek köszönhetően reflexnek köszönhetően rendszeressé válik a székletürítés. Meg kell próbálni mindig azonos időben rávenni a gyereket a székelésre.

A székrekedés fenntartója lehet az erős végbéltáji fájdalom is, melynek oka, hogy a kemény széklet berepeszti a végbél nyálkahártyáját, vagy aranyeres csomók alakulnak ki.
Ritkán okoz székrekedést a bél renyhesége gyermekkorban- Down- kóros betegeknél, vagy pajzsmirigy alul működése esetén azonban előfordulhat.
A gyerekeknek sem ajánlatos erős hashajtókat adni. Beöntést lehet alkalmazni szükség esetén, de csak ezzel nem lehet megoldani a bajt. Glycerin- kúpot is csak néha alkalomszerűen célszerű adni.
Sok gyermek szégyenlős, így idegen környezetben nem mer szólni, így erre is legyünk tekintettel, hogy elkerülhessük a székrekedést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply