Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Félelmek és fóbiák

Félelmek és fóbiák

Szinte mindenkinek van egy-két irracionális félelme. Van, aki ideges lesz, ha tűt lát, más az egerektől reszket. Megint másnak tériszonya van magas épületekben. Legtöbbünk számára ezek a félelmek nem jelentősek, azonban vannak, akikből óriási szorongást váltanak ki, és megnehezítik mindennapi életüket.
Ha a félelem irracionális és lebénító, fóbiának nevezzük. Ha valakinek fóbiája van, azt ez az állapot visszatartja attól, hogy olyan dolgokban vegyen részt, amelyeket egyébként szeret. Aki meg akar szabadulni tőle, nagyon össze kell szednie magát, azonban jó hír, hogy a fóbia gyógyítható.
A fóbia egy intenzív félelem valamitől, ami igazából nem vagy alig jelent veszélyt. A legismertebb fóbiák és félelmek a zárt terekhez, magassághoz, rovarokhoz, kígyókhoz, tűkhöz kötődnek. Ettől függetlenül szinte bármivel szemben ki tudunk alakítani fóbiát. Többnyire gyerekkorban jönnek először létre ezek a félelmek, de előfordul az is, hogy felnőtt korban.
Akinek fóbiája van, felismeri, hogy a félelme ésszerűtlen, ennek ellenére nem tudja az érzelmeit kontrollálni. Ha csak a fóbiát kiváltó dologra vagy helyzetre gondol, már az szorongással tölti el. Ha pedig valóban szembesül vele, a rémülete automatikus és letaglózó.
Ez az érzés annyira igénybe veszi az idegeket, hogy a fóbiás ember bármit megtesz, hogy elkerülje, még ha az életmódján kell változtatnia, akkor is. Akinek klausztrofóbiája van például, akár el is utasíthat egy olyan állást, ami mindennapi liftezéssel jár.
A fóbia megértése az első lépés a legyőzéséhez. Fontos tudni, hogy a fóbia nem egy szokatlan dolog. Nem jelenti azt, hogy valaki megbolondult. Azt is tudni kell, hogy meg lehet tőle szabadulni, le lehet győzni a félelmet és a szorongást, bármilyen erősnek is tűnhetnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás