Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Félelem vagy fóbia?

Félelem vagy fóbia?

A félelem normális, sőt hasznos is lehet a veszélyes helyzetekben. Természetes reakció, védelmi feladata van, és beindít egy automatikus “harcolj vagy menekülj” válaszreakciót. Segítségével a test és az agy azonnal működésbe lép, ami az önvédelemhez elengedhetetlen.
Azonban a fóbia esetében a veszély többnyire nem is létezik. Természetes például, ha félünk egy szabadon szaladgáló dobermanntól, viszont nem természetes, ha egy pórázon sétáló uszkártól halálra rémülük – ami pedig a kutyafóbiára jellemző.
Mi a különbség a normális félelem és a fóbia között?
Normális a félelem, ha repülőnk turbuleciába kerül, vagy viharban kell leszállnunk. Az viszont fóbia, ha nem megyünk el a legjobb barátunk vagy egy hozzátartozónk esküvőjére azért, mert repülőre kell szállnunk.
Normális, ha kellemetlenül érezzük magunkat egy felhőkarcoló tetejéről lenézve, vagy ha egy magas létrára mászunk. Fóbia viszont, ha visszautasítunk egy jó állást, mert az iroda a tizedik emeleten van.
Az is normális, ha kicsit viszolygunk, amikor vért vesznek tőlünk, viszont az fóbia, ha ne megyezünk bele a szükséges orvosi kezelésbe, mert rettegünk a tűtől.

A gyermekek félelmei
Sok gyermekkori félelem természetes, és egy bizonyos életkorban jelenik meg. Sok gyerek fél például sötétben, és csak úgy tud aludni, ha valamilyen kis lámpa világít. Ez nem jelenti azt, hogy fóbiája van, legtöbb esetben ki is növi.
Ha gyermekünk mindennapi életét nem befolyásolják ezek a félelmek, aligha van miért aggódnunk. Ha azonban ez a félelem visszatartja őt a gyerekközösségtől, az iskolai teljesítményét rontja, vagy nem tud miattuk aludni, képzett terapeuta segítségét érdemes kérnünk.
A különböző életkorokban a következő félelmek teljesen természetesek. 2 éves korig félhet a gyermek a zajoktól, az idegenektől, a nagy tárgyaktól, a szülőktől való elkülönüléstől. 3-6 éves kor között gyakran fél képzeletbeli dolgoktól: szellemektől, szörnyektől, a sötétségtől, az egyedül alvástól, a furcsa hangoktól. 7-16 éves kor között valóságosabb félelmek kerülnek előtérbe, mint a sérülések, betegségek, iskolai teljesítmény, halál, természeti katasztrófák.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply