Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / A fóbiák és a félelmek fajtái

A fóbiák és a félelmek fajtái

A fóbiáknak négy nagyobb csoportját különböztetjük meg.
Az állatfóbiák közé tartozik például a félelem a kígyóktól, pókoktól, rágcsálóktól, kutyáktól.
A környezettel kapcsolatos fóbiák olyanok, mint a félelem a magasságtól, vihartól, víztől, sötétségtől.
A szituációs fóbiák valamilyen sajátos helyzethez kötődnek. Ilyen a klausztrofóbia (félelem a bezártságtól), a repüléstől, a vezetéstől, az alagúttól vagy a hidaktól való félelem.
A vér-injekció-sérülés fóbia meglehetősen nehézzé teszi az orvosi kezeléseket.

Néhány fóbia azonban egyik kategóriába sem sorolható be. Ide tartozik a félelem a megfojtástól, vagy az olyan betegségektől, mint a rák, vagy éppen a bohócoktól.

Szociofóbia
A szociofóbia – más néven szocális szorongásos zavar – félelem olyan társasági szituációktól, amelyekben zavarba kerülhetünk vagy elítélhetnek bennünket. Ha szociofóbiánk van, akkor valószínűleg nagyon félénkek vagyunk, és rettegünk attól, hogy mások előtt megaláznak bennüket. Az amiatt való szorongás, hogy hogy nézünk ki és mások mit fognak mondani, oda vezethet, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyeket egyébként élveznénk is.
A szociofóbia egy fajtája a mások előtt való beszédtől való félelem – ez egy nagyon gyakori jelenség. De ide tartozik még a félelem attól, hogy mások előtt együnk vagy igyunk, idegenekkel beszéljünk, vizsgázzunk.

Agorafóbia (félelem a nyílt terektől)
Az agorafóbia sem illik egyik előbb említett kategóriába sem. Eredetileg a nyílt terektől és köztéri épületektől való félelmet nevezték így, ma úgy tartják, hogy az agorafóbia inkább pánikrohamokból álló komplikáció. Attól félve, hogy egy új pánikroham tör rá, a fóbiában szenvedő szorongani kezd az olyan helyzetekben, amelyekből nehéz volna kimenekülni, vagy nem állna rögtön segítség a rendelkezésére. Például elkerüli a zsúfolt helyeket, bevásárlóközpontokat, mozit. Kerülheti az autót, repülőgépet, metrót, vagy más közlekedési formákat. Súlyosabb helyzetben a fóiával küszködő csak otthon érzi magát biztonságban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply