A fóbia jelei

A fóbia egyfajta félelem, irracionális rettegés bizonyos dolgoktól vagy szituációktól, és olyan erős szorongással jár, ami a normális életvitelt is akadályozhatja. Fontos lehet időben felismerni, hogy megküzdhessünk vele, vagy ha szükéges, segítséget kérjünk.
A fóbia tünetei változóak, az enyhe szorongástól az erős pánikrohamig terjedhetnek. Jellemzően minél közelebb vagyunk félelmet kiváltó dologhoz, annál nagyobb a félelmünk is. Jobban félünk akkor is, ha nehéz kimenekülni az adott helyzetből.
A fóbia testi jelei a légzési nehézségek, a gyors szívverés, a mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés, a hidegrázás, a szédülés vagy zavarodottság, a gyomor összeszorulása,a fülcsengés, hideg- vagy hőhullámok, verejtékezés.
Érzelmi jelei az elsöprő erejű szorongás vagy pánik, menekülési kényszer, önmagunktól való elkülönültség érzése, az az érzés hogy ez az egész nem valóságos, kontrollvesztés, félelem a megőrüléstől, halálfélelem, gyengeség az érzelemmel való ellenállással szemben (a beteg tudja, hogy túlreagálja a dolgokat, mégsem tud ellene mit tenni, és nem tudja visszanyerni a kontrollt viselkedése és érzései felett).
A vér-injekció-sérülés fóbia a többitől valamennyire különbözik. Az ilyen fóbiában szenvedő a vér vagy tű láttán nem csak rettegést, de undort is érez. Mint a többi fóbia esetében, szívverése felgyorsul és szorongani kezd, ám azoktól eltérően a vérnyomás hirtelen le is esik, ami hányingert, szédülést, ájulást okoz. Jóllehet a többi fóbia esetében is megjelenik az ájulástól való félelem, ténylegesen csak ez utóbbinál történik meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás