Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vakbél- gyulladás (appendicitis)

Vakbél- gyulladás (appendicitis)

A féregnyúlvány (vakbél) a vékonybél és a vastagbél találkozásánál lévő kitüremkedésből kiágazó 5-10cm hosszú, közel egy cm átmérőjű vakon végződő tasak. Ebben a nyúlványban keletkező gyulladást nevezzük féregnyúlvány-gyulladásnak(appendicitisnek).A köznapi nyelvben ez a vakbélgyulladás, amely helytelen, hiszen nem maga a vakbél gyulladt, hanem annak a nyúlványa. A gyulladás gyakorisága nő az életkorral, bár csecsemő, sőt, újszülött korban is előfordulhat.
Oka a féregnyúlvány nyiroktüszőinek és nyálkahártyájának bakteriális fertőződése, amelyet rendszerint valamilyen trauma segít elő. Ilyen traumát okozhat például a féregnyúlványba kerülő idegentest, bélféreg, vagy bélsárkő. Előfordul, hogy más betegségekhez társul(pl: angina, grippe).
Tünetei általában rossz közérzet, hasfájás-kisdedkorban inkább köldöktájon-, majd egyre inkább a jobb alhasra húzódik át. Majdnem mindig erős hányinger, hányás, hőemelkedés és ételundor kíséri.
Kísérheti székrekedés, de előfordul mérsékelt hasmenés is. A fehérvérsejtszám emelkedett.
A has betapintásakor a köldök és a jobb csípőtövis közötti tájon(ez az úgynevezett McBurney-pont) nyomásra fájdalom jelentkezik, nyomáskor érezhető a hasizmok védekező megfeszülése.
Az appendicitis gyakran hurutos jellegű, de előfordul a gennyes és üszkös gyulladás is. Az utóbbi esetben a féregnyúlvány fala gyorsan elhal, sőt, át is fúródhat(ez a perforatio).Ez igen súlyos következménnyel járhat(hashártya- gyulladás- peritonitis),amely leküzdése még a mai orvostudomány számára is nehéz feladat. Nagyon fontos tehát a perforatio megelőzése, a betegség korai felismerése, és az idejében elvégzett műtét. Kisgyermekkorban az átfúródás viharos gyorsasággal, akár órák alatt is bekövetkezhet. A jellemző tünetek sokszor alig mutatkoznak, így a felismerés sokszor késik.
Az egyetlen gyógymód a féregnyúlvány eltávolítása gyulladás esetén(appendectomia).
Perforatio esetén erős antibiotikus és infúziós kezelés szükséges, a helyzettől függően előfordulhat, hogy a sebész a hasat zárja- e, vagy csövet(draint)helyez el, amelyen keresztül a gennyes váladék kiürül.
Ha a műtét utáni napokban láz, hasfájás lép fel, az szövődményre utal(hashártya-gyulladás, hasi gennygyülem).
Perforatio esetén végzett műtét után kialakuló hashártya-gyulladást kísérő jelenségként többnyire a shock tünetei fejlődhetnek ki, ezért az antibiotikum mellett fontos a folyadék-és elektrolit-egyensúly helyreállítása. Ennek érdekében vér,-vagy plazmatranszfúzió, plazmapótszer, illetve infúzió beállítása is szükséges.
A gyógyulás kilátása igen jó, ha a perforatio nem következik be. Amennyiben mégis megtörténik az átfúródás, a keletkező hashártya-gyulladás miatt a felépülés sokkal hosszadalmasabb. Kellő időben végzett műtéti beavatkozás, antibiotikum, shockellenes kezelés ilyenkor is gyógyulást eredményez, bár hosszabb idő alatt.
Kevés olyan betegség van, amelyben a kilátás a felépülésre ennyire függ a korai felismeréstől, mint az appendicitis.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply