Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hasmenés okai csecsemőkorban

Hasmenés okai csecsemőkorban

A csecsemőkori hasmenések két nagy csoportba oszthatóak. Egyik forma a táplálék emésztésének zavara, fertőzés nélkül-ezt dyspepsiának (emésztési zavarnak) is nevezik.
A másik a bélben kórokozó mikroorganizmusok hatására bélgyulladás (enteritis, enterocolitis) fejlődik ki- ez a fertőzés a bélhurut.
Az első esetben a hasmenés gyógyszer nélkül is megszűnik, ha helyes étrenddel kezeljük.
A fertőzéses bélhurut gyógyításában a legfontosabb szerep a kórokozók ellen ható gyógyszernek jut, az étrend legfeljebb elősegíti a gyógyulást. A fertőzéses bélgyulladás ragályos, és gyermekközösségekben járványokat okozhat.
A tünetek alapján az elkülönítése ennek a két fajtának nem mindig lehetséges. Minthogy a csecsemőkori hasmenés oka legtöbbször fertőzés és csak ritkán táplálási hiba, helyes, ha a kétes esetekben fertőzésre gondolunk, és orvoshoz fordulunk, aki meg tudja állapítani pontosan a kiváltó okot, és megfelelő kezelést ír elő.

Dyspepsia: A táplálék összetételének mennyiségi vagy minőségi hibája miatt a bélben rendellenes bomlási folyamatok indulnak meg, amelyek a bél mozgását fokozzák, így váltanak ki hasmenést.

– Táplálási hibákból származó hasmenés: Ezt okozhatja a korai mesterséges táplálás, valamint a túltáplálás, és a táplálék hibás összetétele is(pl: erősen cukrozott étel ozmotikus erjedéses hasmenést vált ki, de a túl sok lisztes étel is).
Anyatejes csecsemők álhasmenése: Az exsudatív alkatú szopós csecsemők egy része az első élethetekben néha 5-7 híg, nyálkás, túrós, sokszor zöldes, savanyú szagú székletet ürít naponta, ugyanakkor közérzetük, étvágyuk, súlygyarapodásuk kielégítő. Ez nem betegség, hanem alkati sajátosság. Oka a fokozott bélnyálkatermelés. Többnyire az egyoldalúan táplálkozó, sok szénhidrátot fogyasztó nők gyermekeinél észlelhető. A tünetek 6-8hetesen megszűnnek, sőt, ezután túl ritkán ürít székletet a csecsemő. De ennek az ellenkezője is előfordulhat-az első hetekben székrekedés(álszékrekedés), majd 6-8hetes korban jelentkezik hasmenés. Az ilyen gyermekeken az exsudatív alkat tünetei megfigyelhetőek. Álhasmenése csak az anyatejes babáknak lehet! Mesterségesen táplált csecsemőknél a hasmenést komolyan kell venni minden esetben!
Táplálékallergia: Egyes csecsemők heves hányással, hasmenéssel reagálnak bizonyos táplálékokra, leggyakrabban a tehéntej-allergia esetén. Ilyenkor a legkisebb mennyiségben elfogyasztott tehéntej is okozhat ilyen tüneteket, és ezentúl még hasfájás és ájulás is felléphet. Ezek a tünetek már az első tehéntejes táplálásnál is jelentkezhetnek. Minél korábban kerül sor az elválasztásra, annál nagyobb a lehetősége a tehéntej-allergia kialakulásának. A csecsemők bélnyálkahártyája még átereszthető lehet a fehérjék számára, és a fajidegen(tehén)fehérje antigénként szenzibilizálja a csecsemőt. Ezért célszerű a minél későbbi elválasztás, amennyiben ez elkerülhetetlen fontos, hogy a csecsemő olyan tápszert kapjon, amely hypoallergén(ezek fehérje- hidrolizátumot tartalmaznak).
Szénhidrát-intolerancia: Egyes csecsemőknél sokszor veleszületetten hiányzik egy-vagy több olyan enzim, amely a táplálék egyes cukorféleségeit bontja(pl: laktáz, izomaltáz).Így a szénhidrát lebontatlan marad, és hasmenést okoz.,amely vizes, fecskendező, erjedéses, ph-ja savanyú. Hasonló a helyzet a bélgyulladások után is-az enzimeket bontó bélnyálkahártya-sejtek pusztulása miatt. A galaktózintolerancia, laktózintolerancia tünete újszülöttkorban jelentkeznek tehéntej- táplálás esetén. Szacharózintoleranciára a cukros tea itatása, fruktózintoleranciára a répacukor, gyümölcsök adása során derül fény.
Felszívódási zavarok: Az elválasztás során híg, nyálkás, zöld, túrós székletek jelentkezhetnek. Oka sokszor a malabszorpció(felszívódási zavar). Ilyen betegségek a coeliakia(nagy tömegű, bűzös, zsírfényű széklet-liszttáplálás bevezetésekor jelentkezhet).,és a mucoviscidosis(a nyákot termelő mirigyek működési zavara).
Parenterális dyspepsia: Normális körülmények között a bélcsatorna felső szakasza nem tartalmaz baktériumokat, de egyes nem bélrendszeri betegségek esetén fellépő hasmenés oka a coli-flóra felvándorlása a vastagbélből, amely hasmenést okoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply