A sírás okai

Általában megérti kisbabája jelzéseit, mielőtt még sírni kezdene. Sírását többnyire egyértelműen értelmezni tudja, és ha azt adja neki, amire szüksége van, a kisbaba elégedett lesz. Van azonban olyan sírás, ami tovább tart, ilyenkor nem olyan egyszerű megnyugtatni a kisbabát.
Minden sírásra reagálni kell!
Nagyon fontos, hogy a kisbaba minden sírására megbízhatóan reagáljunk. A sírás számára a kommunikáció egyik eszköze és válaszra van szüksége. Így tanulja meg megértetni magát. Ha reagál kisbabája minden sírására, nemsokára szakértője lesz nyelvének és egyre jobban megértik majd egymást. Különösen érvényes ez a legkisebb csecsemők esetében, akiknek még egyáltalán nincs időérzékük és ezért minden várakozásra pánikkal reagálnak. Ez azért nem azt jelenti, hogy ha a gyereke nagyobb lesz, akkor is azonnal ugrania kell minden kívánságára, mint egy marionett bábnak. Az idősebb gyerek meg tudja, és meg is kell értenie az idő fogalmát, és azt, hogy a felnőtteknek is vannak szükségleteik és kívánságaikat megfelelő formában tudomására kell hozniuk – kisbabája azonban még nem tart itt.
Nem jelent minden sírás éhséget!
Ha kisbabája sír, először nézzen utána, hogy alapszükségletei ki vannak-e elégítve: ázik-e vagy nincs-e melege vagy fázik? Éhes? Tele van a pelenkája, és ez kellemetlen számára? Beteg és ezért érzi magát rosszul? Túl fáradt és alvásra van szüksége? Ezeket a szükségleteket viszonylag egyszerű kielégíteni.
Nem minden sírás jelent automatikusan éhséget. Ha a kisbaba ráharap a mellre és erőteljesen szopik, akkor éhes. Ha csak cumizik vagy a mellet elengedi, akkor valószínűleg nem éhes. Ha a szoptatástól nem nyugszik meg, próbálja meg másképp megnvugtatni a kisbabáját és csak utána, kicsit később tegye ismét mellre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás