Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött helyes hordozása

Az újszülött helyes hordozása

A hordozókendő megkötését – a szoptatáshoz hasonlóan – lépésről lépésre kell megtanulni. Ehhez koncentrációra és némi türelemre van szükség. Később az egyes kézmozdulatok automatikussá válnak, és már a kisbaba is együtt mozog Önnel. A tapasztalt anyukák kisbabájukat meglepő gyorsasággal és gyakorlott mozdulatokkal tudják egyedül is a hátukra kötni. Ha a kötéseket
meg akarja tanulni, legyen hozzá türelme és gyakorlata mindennap, nemsokára jól fog vele boldogulni. A jó minőségű hordozókendőkhöz megkötési útmutatót is mellékelnek. Sok szoptatós csoportban vagy szoptatásra felkészítő csoportban gyakorlatban is megmutatják a kendő megkötését.
Így kell csinálni:
Speciális csomózási móddal már újszülöttet is lehet kendőben hordani, például keresztkötésben. Szerencsés, ha ezt a kötési módot már a legelején megismeri. Tartsa a kisbabát függőlegesen a felső teste előtt arccal Ön felé. A kendő közepét terítse a kisbaba hátára.
A jobb végét vezesse át jobb karja alatt hátul és a bal váll fölött előre. A bal végével tegye ugyanezt fordítva, úgy hogy mindkét vége az Ön háta mögött keresztezze egymást. Húzza olyan szorosra a kendőt, ami még épp kellemes. Mindkét végét keresztezze meg szintén elöl – kisbabája háta mögött -, és derékmagasságban vezesse hátra a kendőt, majd csomózza meg. Újszülött kisbabája így biztonságosan utazik, és a háta jól megtámaszkodik. Ön pedig egyszerre élvezheti gyermeke közelségét és a mozgás szabadságát.
Azok a kisbabák, akiket már röviddel a születésük után kendőben hordanak, hamar megszokják ezt, éppen úgy mint az édesanya vagy édesapa. Ha csak később, tehát hónapok múlva kezdik el ‘a kendő használatát, előfordulhat, hogy az új helyzet eleinte szokatlan a kisbabának és nem tud ellazulni, illetve nem érzi jól magát, pedig éppen ez lenne a kendőhasználat célja. Ebből következik, hogy előnyösebb, ha a kendő használatát korán bevezetjük.
Eleinte a kisbabának nincs sokkal többre szüksége, mint anyukája közelségére. Később aztán elkezd kíváncsiskodni és többet szeretne látni a világból. Attól a pillanattól fogva, amikor a kisbaba önállóan tartani tudja a fejét, tehát néhány hónap múlva, a hátára is felkötheti kisbabáját. Attól függően, hogy mennyire látszik ki a kisbaba feje a kendőből, élvezi a kilátást anyukája vagy apukája válla mögül, biztonságban van és a szüleihez közel. Ha a kisbaba elalszik a kendőben, továbbviheti vagy óvatosan leteheti a kendővel együtt.
A csípőjén, egy másik csomózási technikával nagyobb gyereket is vihet. Néha valószínűleg csak rövid időre szeretné felvenni kisgyermekét – mert valami ég a serpenyőben, a nagytestvér kiabál vagy gyorsan a kapuhoz kell mennie. Csípőre könnyen ültetheti a kisbabát a karikás hordozóba is, vagy egy körülbelül 1m 10cm – 1m 30cm hosszú hordozókendőbe, melynek két végét méretre összevarrta.
A kisbaba szükségletei mellett arra is figyelnie kell, hogy saját testét ne terhelje egyoldalúan. A gyerekhordás ellensúlyozásaként végezzen tornagyakorlatokat az izmok nyújtása és ellazítása érdekében valamim a hátizomzat erősítésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply