Kezdőlap / Otthon és család / A sokoldalú kávézacc

A sokoldalú kávézacc

Minden háztartásban, ahol rendszeres kávéfogyasztók a családtagok, sok kávézacc kerül a szemétbe. Pedig háztartási szerként sokrétű a felhasználási lehetősége, ezekből szemezgetünk az alábbiakban.
A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer, zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztítására tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok súrolását végzik vele. A nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.
Szagtalanító, illatosító hatása is kiváló. Az edényt, ami átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből. Azok a cigarettások, akiket zavar, hogy ujjaik nikotintól „illatoznak”, dörzsöljenek össze egy kis kávézaccot, a szag hamar eltűnik. A fokhagyma, a hal és egyéb karakteres ételek feldolgozásakor szintén jól jöhet a zacc.
Aki kimondottan szereti a kávé illatát, melléktermékét a ruhásszekrényben is hasznosíthatja. Sokan megszárítva zokniba, harisnyába vagy szövetbe csavarják, majd fellógatják a ruhásszekrényben. Vaníliával, fahéjjal vagy narancshéjjal keverve a házi illatosító különleges aromát kap.
A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik. Erős zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.
Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc, ehhez nem kell mást tenni, mint a karcolásra tenni belőle egy kevéskét, majd fültisztító pálcikával beledörzsölni a felületbe. (Feltételezhető, hogy sötét színű fabútoroknál működik a technika.)
Mint természetes házi tisztítószer, nemcsak az ecet, de a száraz kávézacc is kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.
A kávézacctól a hangyák is „idegenkednek”. Azokat a területeket, ahol a kis rovarok megjelennek, érdemes kávézaccal felhinteni, a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak.
Kicsit bizarr ötletnek tűnik, de állattartók állítják, hogy a kávézacc a házikedvenc bolhátlanításában is megállja a helyét. Csak bele kell masszírozni az állat szőrébe, és a bolhák máris egy új terep után néznek.
A kávézacc felhasználásának talán legismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél, amelyek szeretik a savas virágföldet. Ilyenek például az örökzöldek vagy a rózsa. Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.
Ne dobjuk ki tehát, hanem hasznosítsuk a felsorolt ötletek alapján ezt a környezetkímélő háziszert.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Konyhatündérek jóbarátja: A mosogatógép

Míg néhány évvel ezelőtt még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak azt, hogy mosogatógépet …

Leave a Reply