A Szalajka-völgy

A Bükk hegység és Magyarország talán legszebb völgye a Szalajka-völgy. A terület a kirándulók által a Bükk legkedveltebb és legcsodálatosabb része. A magashegységi jellegű völgy több természeti értékkel is rendelkezik, köztük is az egyik legizgalmasabb a Szalajka-patak, de a tanösvény, a pisztrángban gazdag duzzasztók, a Fátyol-vízesés, vagy az erdei kisvasút is min kedvelt látványosság.

A Szalajka-patak vízét több forrás is táplálja, a legizgalmasabb, hogy számos helyen több száz méteres szintkülönbséget is leküzdve, a hegy belsejéből tör elő a víz. A mai napig még nem egy barlangrendszer vár felfedezésre a Bükkben. A patak vizét egy sziklaforrás is táplálja, ez a völgy egyik látványossága is egyben, a víz egy szikla belsejéből, több méter magasról zuhan alá. A patakot több helyen is mesterségesen megduzzasztották, ahol – az egyébként őshonos – pisztrángokat tenyésztik.

A völgy egy másik látványossága a Fátyol vízesés, mely az országban is egyedülálló természeti jelenség. A vízesés nem a klasszikus értelemben vett vízesés. A Fátyol-vízesés jellegzetessége, hogy mintegy 20 méteren teraszos jellegűen zúdul alá.

A völgyben múzeum látogatására is van lehetőség, ahol az erdei munkákban (favágás, mészégetés, szénégetés, zsindely-készítés) használatos eszközöket, termékeket, az erdőben élők életét, a jellegzetes épületeket nézhetjük meg. A múzeumban a látnivalók mellett az erdei vasút jegyvásárlására is lehetőség van.

A völgyben tanösvény vezeti végig a kirándulót, azonban ha valaki elfáradna, vagy nem volna kedve sétálni, akkor az erdei kisvasút kiváló opció lehet számára. A völgyben több megálló hellyel rendelkezik, és mintegy 5 kilométer hosszan terül el. A kisvasút mellett kerékpár útvonal is található a völgyben, mely a két keréken kirándulók igényeit próbálja kielégíteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás