Kezdőlap / Számítástechnika / A számítógépek sem szeretik a kánikulát

A számítógépek sem szeretik a kánikulát

Nyár végén megérkezett az igazi kánikula. Az irodákban is gyakran van 30 fok felett a hőmérséklet. Ez nem csak a dolgozóknak nehezíti meg a munkáját, hanem a számítógépeknek, notebookoknak és egyéb eszközöknek is.

Míg az alkalmazottak irodáiban sok helyen működik klíma, gyakran előfordul, hogy a szerver szobák hűtése nem megoldott, hiszen ott csak „gépek” vannak. Pedig ott is szükség lenne a megfelelő hőmérsékletre! Elég csak bemenni és meghallgatni, hogy a modern gépek mennyivel hangosabbak melegben, mivel a ventilátoroknak nagyobb fordulatszámon kell pörögnie. Érdemes kipróbálni, hogyha van rá lehetőség, hogy éjjel szellőzéssel lehűtve a helyiséget, reggel csendesebbek tudnak lenni a szerverek.

Milyen hibát okozhat a meleg? A számítógépek tápegysége könnyebben hibásodik meg. Bár a pontos okát nem ismerjük, de ilyen melegben rendszergazda szervizesek több tápegységet kell, hogy cseréljenek, mint az év egyéb időszakában.

Milyen egyéb problémát okozhat a meleg? Használat közben a túlmelegedett gépek gyakrabban lefagyhatnak, lassulhatnak, újraindulhatnak, mert a processzort nem tudja a ventilátor kellőképpen lehűteni. Szóval érdemes odafigyelni, hogy ne csak a dolgozók, hanem az általuk használt eszközök is megfelelő hőmérsékleten, megfelelő módon tudjanak teljesíteni.

Tanácsok a kánikulára:
– A nem használt eszközöket kapcsolják ki! (Ez egyébként is egy jó gyakorlat, energia és költség megtakarítás érdekében.)
– Rendszeresen tartsák karban a gépeket, takarítsák azokat, mert a lerakódott por gátolja az alkatrészek hő leadását!
– Ne hagyják az eszközöket a direkt napfény hatásának kitéve, próbálják azokat árnyékolni!
– Rendszeresen végezzenek adatmentést, hogy egy esetleg meghibásodás esetén elveszett vagy megsérült fájlok pótolhatóak legyenek! (Ez is független a kánikulától, de nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet.)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Windows Vista rendszer beállítása több monitorhoz

A Windows Vista rendszer beállítása több monitorhoz Ha gyakran dolgozunk több programmal vagy nagy formátumú …

Hozzászólás