Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A szavakon túli közlések

A szavakon túli közlések

A kommunikációval kapcsolatos kutatások egyik nagy meglepetése volt, amikor kiderült, hogy a közvetlen emberi kapcsolatokban a közlés jellegű megnyilvánulások nagyobbik része – egyesek szerint 70%-a nem szavakban történik. A „szavakon túli” közlések tehát fontosabbak, mint a beszéd, annak ellenére, hogy többnyire nem válnak tudatossá.
Éppen nem-tudatos jellegük miatt okoznak a szavakon túli közlések annyi problémát. Egyrészt azzal, hogy kicsúsznak az egyén ellenőrzése alól, tehát előfordulhat, hogy akaratunk ellenére közlünk valamit. Másrészt olyan információkat kapunk általuk, amelyeknek nem vagyunk tudatában, s ezért nincs lehetőségünk tudatos felhasználásukra. Szinte minden azon múlik, hogy mennyire fejlődik ki bennünk a szavakon túli közlések iránti érzék, ez a sajátos emberi képesség, amely spontán módon alakul ki bennünk, de tudatosan is fejleszthető.
Mindenki tapasztalta, hogy az arckifejezés (mimika) és a tekintet sok mindent elárul az ember lelkiállapotáról. „A szem a lélek tükre”- mondja a közmondás, s ebben a tekintet jelentőségének fölismerése is tükröződik. Valóban, az érzelmeink, hangulataink szinte „rá vannak írva” az arcunkra; az öröm, a bánat, a gyűlölet, a közöny, az érdeklődés vagy a fáradtság többnyire könnyen leolvasható róla. A tekintet iránya, nyíltsága vagy zavartsága is jellemző. A tekintet lehet kihívó vagy csábító, szemérmes vagy szemérmetlen stb. Régen pl. a nőnek, akit megszólítottak, le kellett sütnie a szemét, nem illett nyíltan rátekinteni a férfira. Ma az ismerkedést gyakran „szemezés” előzi meg. a kacsintás pedig a bizalmas viszonynak, illetve az erre való törekvésnek a jele.
A nyílt tekintet, vagyis a zavarba jövés nélküli szembenézés bátorságot, bizalmat és őszinteséget sugall. Ha viszont félrenézünk, elfordítjuk tekintetünket, akkor szégyenkezünk vagy el akarunk titkolni valamit; esetleg azt jelezzük, hogy közömbös számunkra a másik jelenléte stb. Az „üres tekintet- kilejezheti a megnemértést, az elfásultságot, az érdektelenséget és hasonlókat. Nehéz azonban megmondani, mitől tűnik üresnek egy tekintet, és nincs rá szabály, hogy mi az értelme, jelentése. De ha régóta ismerünk valakit, akkor „megérezzük”. A házastársak idők múltán egyre jobban tudnak olvasni egymás tekintetéből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás